Premiéri Vyšehradskej štvorky budú v Prahe hovoriť o migrácii i problematike EÚ

NETKY.SK • 3 December 2015, 12:41 • 2 min
Premiéri Vyšehradskej štvorky budú v Prahe hovoriť o migrácii i problematike EÚ

BRATISLAVA - Aktuálna migračná situácia a boj proti terorizmu budú hlavnými témami rozhovorov premiérov Vyšehradskej štvorky (V4), ktorí sa dnes poobede zídu v Prahe. Český predseda vlády Bohuslav Sobotka, slovenský Robert Fico, maďarský Viktor Orbán a nová šéfka poľskej exekutívy Beata Szydlová budú tiež diskutovať o decembrovom summite Európskej únie.

slovakia

left justify in out

V4 má záujem dostať do programu summitu problematiku Energetickej únie. List v takomto znení už adresovala predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. Zoskupenie žiada plné rešpektovanie pravidiel Energetickej únie a tým odmietnutie plánovaného rozšírenia plynovodu Nord Stream. Ďalšou témou, ktorú by rád Fico otvoril, je prípadné vylúčenie Grécka zo Schengenu. Dôvodom je úplná rezignácia Atén na ochranu schengenskej hranice. "By som sa vôbec nečudoval, keby prišlo k definitívnemu rozhodnutiu o tejto téme," poznamenal po skončení nedeľňajšieho (29.11.) summitu EÚ-Turecko v Bruseli.

 

Zasadnutie premiérov je rozšírené o stretnutie s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Formálny podnet na politický dialóg vo formáte V4 plus Kórejská republika prišiel počas predchádzajúceho predsedníctva Slovenska vo vyšehradskom zoskupení. SR zorganizovala vlani v júli v Bratislave prvé oficiálne stretnutie na úrovni ministrov zahraničných vecí krajín na predmetnej úrovni. Výsledkom bol finančný príspevok kórejskej strany vo výške 336.000 eur na podporu siedmich projektov Medzinárodného vyšehradského fondu so zameraním na západný Balkán. Fico chce s juhokórejskou predstaviteľkou prebrať aktuálne otázky vzájomnej kooperácie s dôrazom na obchod, investície a spoluprácu v oblasti výskumu, vývoja a inovácií.

 

Okrem toho sa plánuje bilaterálne rozprávať s poľskou partnerkou Beatou Szydlovou. Ako avizoval, zaujíma ho názor novej poľskej vlády na povinné kvóty a prípadnú žalobu na radu ministrov vnútra EÚ za spôsob, akým o nich rozhodla. Slovensko takúto žalobu podalo v stredu 2. decembra. Orbán avizoval, že k rovnakému kroku dnes popoludní pristúpi aj Maďarsko. Vyšehradskému zoskupeniu do 30. júna budúceho roka šéfuje na základe ročného rotačného systému Česká republika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies