Premiéri V4 sa dohodli na vytvorení spoločnej bojovej jednotky

NETKY.SK • 14 Október 2013, 13:17 • 2 min
Premiéri V4 sa dohodli na vytvorení spoločnej bojovej jednotky

BUDAPEŠŤ – Vytvorenie spoločnej bojovej jednotky v roku 2016 je jedným zo záverov dnešného stretnutia premiérov Vyšehradskej štvorky v Budapešti. Krajiny zároveň vypracujú spoločnú obrannú stratégiu a každoročne usporiadajú spoločné vojenské cvičenie.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní maďarský premiér Viktor Orbán upozornil, že vyšehradská skupina má zmysel pre realitu a nesníva. "Presne vieme, na čo máme a na čo nemáme finančné prostriedky. Vieme aj to, že dnešný svet nežičí zvyšovaniu vojenského rozpočtu, máme aj iné problémy. Ale súhlasili sme v tom, že to, čo utrácame na tento účel, musíme efektívnejšie a zosúladene utrácať. Keď budeme mať spoločnú bojovú skupinu, zosúladíme obstarávanie. Z tých istých peňazí sa nám podarí dosiahnuť podstatne viac," priblížil plány V4.

Poľský premiér Donald Tusk deklaroval, že nemá ísť o nejaký jednorazový akt zoskupenia, ale chce, aby táto bojová jednotka pokračovala aj po roku 2016.

Predsedovia vlád sa zároveň dohodli na tom, že od budúceho roka zvýšia rozpočet Medzinárodného vyšehradského fondu na osem miliónov eur. Rovnako urobili aj krok na vytvorenie spoločného zastupiteľstva V4. Vyšehradský dom by mal pôsobiť v Hočiminovom Meste. Zatiaľ jediný funguje v Kapskom Meste. Zriadený bol v roku 2010 v súvislosti s Majstrovstvami sveta vo futbale.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies