Premiéri V4 odsúdili obsadenie Krymu, pripomína im invázie zo sovietskej éry

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 07:26 • 2 min
Premiéri V4 odsúdili obsadenie Krymu, pripomína im invázie zo sovietskej éry

BUDAPEŠŤ - Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v spoločnom vyhlásení odsúdili obsadenie ukrajinského polostrova Krym ruskými vojakmi, ktoré sa podľa nich podobá vojenským intervenciám zo sovietskej éry.

slovakia

left justify in out

"Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko so zdesením sledujú vojenskú intervenciu v Európe v 21. storočí, ktorá sa podobá ich vlastným skúsenostiam z rokov 1956, 1968 a 1981," uvádza sa v dnes zverejnenom vyhlásení premiérov V4, ktoré citovala agentúra Reuters.
      

Sovietske vojská potlačili v roku 1956 povstanie v Maďarsku a v roku 1968 spolu s ďalšími spojeneckými armádami ukončili udalosti takzvanej pražskej jari v Československu. V roku 1981 v komunistickom Poľsku pod hrozbou sovietskej intervencie zaviedli výnimočný stav, ktorý umožnil rozsiahle zásahy voči opozícii. 
      

"Krajiny V4 sú presvedčené, že súčasné vojenské kroky Ruska sú nielenže v rozpore s medzinárodným právom, ale aj vytvárajú novú nebezpečnú realitu v Európe," uviedli ďalej premiéri skupiny v spoločnom vyhlásení vydanom v Budapešti. 
      

Vyzvali pritom Európsku úniu i Severoatlantickú alianciu, aby v čase ohrozenia európskeho mieru a bezpečnosti stáli pri Ukrajine a zaujali k súčasným udalostiam jednotný postoj.
      

Premiéri V4 súčasne apelovali na novú ukrajinskú vládu, aby zabezpečila ochranu všetkých svojich občanov, menšiny nevynímajúc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies