Premiéri V 4 rokujú o spoločnej pomoci Maďarsku

NETKY.SK • 7 Október 2015, 13:00 • 2 min
Premiéri V 4 rokujú o spoločnej pomoci Maďarsku

BRATISLAVA - Premiéri krajín Visegrádskej štvorky (V4) rokujú o možnej spoločnej pomoci Maďarsku v súvislosti migračnou krízou.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej besede slovenský premiér Robert Fico uviedol, že Slovensko uvažuje na bilaterálnej a na multilaterálnej báze o pomoci pri ochrane schengenských hraníc. „Takéto rozhodnutie urobila česká vláda a my nie sme ďaleko od podobného rozhodnutia, ale čakáme, že by sa dosiahla väčšia miera koordinácie V4,“ zdôraznil Fico. Česi už do Maďarska prisľúbili poslať vojakov a ženijné techniku. Najnovšie vraj Maďari žiadajú napríklad policajtov, automobily alebo stavebné stroje.


V rozpočte na budúci rok je vyčlenených 20 miliónov eur na riešenie migračnej krízy. Ešte nie je presne rozhodnuté, ako sa tieto peniaze použijú. Premiér dodal, že peniaze ponúkol na operácie Frontexu na ochranu vonkajších hraníc EÚ, ale mohli by byť použité aj na tzv. hot-spoty na hraniciach, kde by boli migranti do určitej miery identifikovaní a boli by im braté obtlačky prstov. Fico vyhlásil, že aj týmto krokom Slovensko dokazuje, že je solidárne. My sme za solidaritu, ale tá sa dá prejaviť aj inak ako hlasovaním za nezmyselné kvóty. „Solidaritu prejavujeme finančne, personálne, sme pripravení prejaviť ju aj vojensky a technicky, ak bude treba,“  dodal premiér.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona