Premiéri SR a ČR napriek rozdeleniu oceňujú projekt spoločného štátu

NETKY.SK • 29 Október 2010, 07:10 • 2 min
Premiéri SR a ČR napriek rozdeleniu oceňujú projekt spoločného štátu

Premiéri SR a ČR napriek rozdeleniu oceňujú projekt spoločného štátu

slovakia

left justify in out

Slováci a Česi vo svojej histórii prešli mnohými skúškami za cenu ľudských obetí a kompromisov, ale vždy vo vzájomnom rešpekte a úcte k tradícii, ktorá sa začala 28. októbra 1918 a trvá dodnes. "V súčasnosti čelíme rovnakým výzvam a rovnakým problémom, ktoré môžeme spoločne nielen zdieľať, ale tiež úspešne riešiť," konštatujú v spoločnom vyhlásení k 92. výročiu vzniku Československej republiky slovenská premiérka Iveta Radičová a predseda vlády ČR Petr Nečas.
"Je to už 92 rokov, čo Slováci a Česi na troskách monarchie veľmi ťažko, ale spoločne vytvorili prvý demokratický štát. Bola to republika, ktorá rezonovala v celej Európe, patrila k tým úspešným," pripomenula Radičová na spoločnom brífingu oboch premiérov v Bruseli, kde sa zúčastňujú na jesennom summite Európskej únie (EÚ). Pod podobu spoločného štátu sa podľa nej podpísali také výrazné osobnosti ako Tomáš Garrigue Masaryk alebo Milan Rastislav Štefánik.
Zároveň však pripomenula, že po dvadsiatich rokoch existencie "prišli kruté roky fašizmu, ktoré nás násilne zvonka rozdelili, aby sme sa opäť po druhej svetovej vojne mohli spojiť a zažili opäť raz slobodné voľby". Tento vývoj opätovne prerušil komunistický prevrat v roku 1948, ktorý napriek vzopreniu počas Pražskej jari 1968 na dlhé desaťročia nastolil totalitný režim.
"November 1989 bol nádychom k demokracii, slobode aj zodpovednosti. S demokraciou sa spája aj decentralizácia, tak sa naše dve krajiny rozdelili, aby sme sa mohli v roku 2004 stretnúť a spojiť v Európskej únii ako dvaja rovnocenní partnermi. Želajme úspech obom našim republikám, želajme si navzájom úspešné členstvo v EÚ a aby naše vzťahy boli nielen priateľské, ale aj osožné," dodala Radičová.
Podľa Nečasa napriek skutočnosti, že dnes v Bruseli stoja vedľa seba premiéri dvoch samostatných štátov, nie je možné považovať projekt Československa za neúspešný. "Bol to projekt, ktorý naučil naše národy žiť v slobode a demokracii," pripomenul. "To, že tu stojíme nielen ako premiéri dvoch samostatných krajín, ale tiež ako predstavitelia dvoch veľmi blízkych a priateľských národov, je aj výsledkom úspešnosti toho projektu, ktorý zohral svoju rolu v histórii," pokračoval šéf českého kabinetu.
Aj keď história nakoniec rozhodla inak a projekt spoločného štátu skončil, podľa Nečasa bol nahradený iným nesmierne dobrým projektom spolupráce. "Mám spoločné prianie občanom oboch našich krajín k ďalším najmenej 92 rokom, tentokrát už v slobode, demokracii a prosperite," dodal český premiér.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona