Premiéri SR a ČR upozornili, že už nie sme novými členskými štátmi EÚ

NETKY.SK • 13 Február 2014, 14:51 • 2 min
Premiéri SR a ČR upozornili, že už nie sme novými členskými štátmi EÚ

BRATISLAVA - Premiér Slovenskej republiky Robert Fico (Smer-SD) a Českej republiky Bohuslav Sobotka (ČSSD) na dnešnom spoločnom verejnom vystúpení v rámci Národného konventu o Európskej únii (EÚ) na pôde Univerzity Komenského v Bratislave konštatovali, že po desiatich rokoch členstva už naše republiky nie sú novými členskými štátmi Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Práve preto je podľa Sobotku potrebné postupne prekonať všetky staré dohody dávajúce členom, ktorí vstúpili do EÚ pred rokom 2004, rôzne výnimky. Výzvou je podľa českého premiéra aj lepšia koordinácia rozpočtovej a hospodárskej politiky, ďalšie rozširovanie EÚ a udržanie jej konkurencieschopnosti. Česká republika pod jeho vedením plánuje priblíženie k EÚ, okrem iného sa chcú začať pripravovať na prijatie eura. "Radi by sme boli pri tom, keď sa bude diskutovať o európskej budúcnosti," povedal Sobotka.
      

Slovensko podľa Fica splnilo všetky svoje záväzky z prístupovej zmluvy, vrátane prijatia eura a vstupu do schengenského priestoru. "Sme súčasťou najužšieho jadra Európskej únie," poznamenal. Pripomenul, že HDP Slovenska sa za desať rokov v EÚ zvýšilo o 25 percent a momentálne dosahuje 75 percent priemeru EÚ, pre porovnanie, česká ekonomika dosahuje až 80 percent európskeho priemeru. Slovenský premiér však upozornil, že rozdiely vo výkonnosti oboch republík boli v čase rozdelenia Československa podstatne väčšie. Zároveň pripomenul, že Slovensko dostane v najbližších rokoch z EÚ o 13 mld. eur viac, ako do nej odvedie.
      

"Vstup do EÚ viedol k prosperite, umožnil modernizáciu ekonomiky. EÚ je tiež garantom mieru, stability, demokracie a prosperity. Česká republika a Československo boli v minulosti vždy závislé od rozhodnutia veľmocí, niekedy bez toho, že by sa prihliadalo na náš názor. To už sa nebude opakovať," zhrnul Sobotka výhody členstva v EÚ.
      

Obaja lídri sa zhodli, že nadchádzajúce eurovoľby prinášajú riziko zvolenia príliš veľkého počtu europoslancov z protestných a radikálnych strán. Zároveň vyjadrili vieru, že socialistická a ľudová frakcia získajú v EP dostatočnú väčšinu.
      

"Vyzývam občanov SR na čo najvyššiu účasť na voľbách do EP. Ťažko hovoriť o europoslancoch ako o reprezentatívnej vzorke, ak k voľbám príde necelá pätina ľudí," vyhlásil Fico, ktorý chce na tému eurovolieb hovoriť aj s predsedami strán Ľudovej platformy. 
     

"Ešte do konania volieb do EP sa stretne česká a slovenská vláda na území Slovenskej republiky," avizoval slovenský premiér spoločné rokovanie oboch kabinetov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies