Premiéri Ruska a Ukrajiny nedosiahli prelom v rokovaniach o zemnom plyne

NETKY.SK • 22 December 2011, 06:49 • 2 min
Premiéri Ruska a Ukrajiny nedosiahli prelom v rokovaniach o zemnom plyne

Premiéri Ruska a Ukrajiny nedosiahli prelom v rokovaniach o zemnom plyne - Politika Ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi a jeho ukrajinskému kolegovi Mykolovi Azarovovi sa nepodarilo v utorok neskoro večer dosiahnuť prelom v rozhovoroch, počas ktorých

slovakia

left justify in out

img

Ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi a jeho ukrajinskému kolegovi Mykolovi Azarovovi sa nepodarilo v utorok neskoro večer dosiahnuť prelom v rozhovoroch, počas ktorých Kyjev presadzoval zníženie ceny za zemný plyn, aby tak pomohol svojej problémovej ekonomike a zároveň upokojil obavy Európy z narušenia zásobovania plynom.
Obe krajiny prisľúbili, že neúspech v dosiahnutí dohody neovplyvní tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do Európy, ktorú už dvakrát za posledné desaťročie postihlo prerušenie dodávok. Vtedy sa Moskva a Kyjev dohadovali o podmienkach pre dodávky plynu na Ukrajinu.
"Musíme nájsť kompromis, vzájomne výhodné rozhodnutie," povedal Azarov po rozhovoroch v Putinovej rezidencii Novo Ogarjovo pri Moskve. "Dúfam, že dnešné rozhovory dajú rozhodujúci impulz pre hľadanie konečného riešenia," uviedol ukrajinský premiér. Rozhovory budú teda pokračovať.
Stretnutia na vysokej úrovni, s Putinom, sú často znamením, že na dohode sa už živo pracuje. Neskorá večerná tlačová konferencia bola však krátka, zdržanlivá. Putin uviedol, že je dôležité "navrhnúť cestu pre rozvoj" tohto sektora.
Podľa vládnych zdrojov a predstaviteľov priemyslu nie sú vyhliadky na dohodu až také dobré, čo znamená, že európsky energetický priemysel bude zrejme v napätí až do Nového roka i dlhšie. Európska energetika už pritom v rokoch 2006 a 2009 prišla o časť alebo o všetky svoje dodávky ruského plynu.
Neexistuje jasný konečný termín pre uzavretie dohody, ktorá je dôležitá pre zabezpečenie dodávok zemného plynu do Európy - to je možné dosiahnuť stanovením kompromisnej ceny a spoločnou kontrolou tranzitného plynovodu, ktorým prúdia dodávky ruského zemného plynu do Európy.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies