Premiéri Izraela a Poľska sa dohodli na dialógu o zákone o táboroch smrti

NETKY.SK • 29 Január 2018, 11:23 • 2 min
Premiéri Izraela a Poľska sa dohodli na dialógu o zákone o táboroch smrti

JERUZALEM - Izrael a Poľsko sa dohodli na začatí rokovaní vládnych vyjednávačov o spornej formulácii zákona, ktorý koncom minulého týždňa schválil poľský parlament a ktorý zavádza trestnú zodpovednosť za výroky obviňujúce Poliakov za ich údajnú spoluúčasť na nacistických zločinoch.

slovakia

left justify in out

Ako v pondelok informoval izraelský spravodajský server Ynetnews, dohodli sa na tom v telefonickom rozhovore v nedeľu večer predsedovia vlád oboch krajín Benjamin Netanjahu a Mateusz Morawiecki. V komuniké vydanom Netanjahuovou tlačovou službou sa uvádza, že cieľom rokovaní expertných tímov je dosiahnuť obojstranné porozumenie v súvislosti s týmto v Poľsku schváleným zákonom.

 

Dolná komora poľského parlamentu schválila v piatok návrh zákona, ktorý za používanie historicky nesprávneho slovného spojenia "poľské tábory smrti" či "poľské koncentračné tábory" nariaďuje väzenie. Návrh zákona reaguje na dlhoročné používanie tejto frázy zahraničnými médiami, keď opisujú koncentračný tábor Auschwitz a iné nacistami riadené tábory.

 

Porušenie tohto zákona sa trestá odňatím slobody do výšky troch rokov. Návrh zákona ešte musí schváliť horná komora Senát a prezident.

Poľských zákonodarcov za zákon skritizovali izraelskí, ale aj poľskí opoziční politici, keďže novú legislatívu bude podľa nich možné zneužívať na popieranie účasti niektorých Poliakov na zločinoch nacistov.

 

Samotný Netanjahu v nedeľu na pravidelnom zasadaní izraelskej vlády Poľsko vyzval, aby zmenilo formulácie zákona. Pripomenul, že navrhovaný zákon musí prejsť v poľskom parlamente ešte dvoma čítaniami. Dodal pritom, že ako premiér postoj Izraela k zákonu sformuloval "veľmi jasne: je nutné ho zmeniť". Zdôraznil "nulovú toleranciu voči skresľovaniu pravdy, prepisovaniu histórie a popieraniu holokaustu."

 

Zákon schválený poľským parlamentom vyvolal v Izraeli pobúrenie a vyvolal napätie v jeho vzťahoch s Poľskom, považovaným za spojenca Izraela v Európe. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si v nedeľu predvolalo zástupcu poľského veľvyslanca v krajine, Piotra Kozlowského, aby mu vyjadrilo odmietavé stanovisko Izraela k zákonu.

 

Po rokovaní s riaditeľkou odboru pre Európu Rodicou Radianovou-Gordonovou a riaditeľom odboru pre židovské komunity Akivom Torom Kozlowski pred novinármi uviedol, že "zámerom zákona v žiadnom prípade nie je meniť dejiny, ale chrániť ich a hlásať pravdu o holokauste, ako aj brániť jeho skresľovaniu".

K schváleniu sporného zákona poľským parlamentom došlo deň pred tým, ako si svet Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu pripomenul 73. výročie oslobodenia tábora Auschwitz sovietskou Červenou armádou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies