Premiéri Fico a Orbán otvorili v maďarských Mlynkoch slovenský dom

NETKY.SK • 3 Október 2012, 08:52 • 2 min
Premiéri Fico a Orbán otvorili v maďarských Mlynkoch slovenský dom

Premiéri Fico a Orbán otvorili v maďarských Mlynkoch slovenský dom - Politika Predseda vlády SR Robert Fico spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom dnes slávnostne otvorili v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt) novú budovu slovenského dom

slovakia

left justify in out

img

Predseda vlády SR Robert Fico spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom dnes slávnostne otvorili v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt) novú budovu slovenského domu - Strediska pilíšskych Slovákov.

V prejave po prestrihnutí pásky slovenský premiér vyzdvihol význam dnešného dňa pre Slovákov žijúcich v Maďarsku, ktorí – ako povedal - dom dostávajú darom od slovenskej a maďarskej vlády.

„Tento dom je predovšetkým dôkazom toho, že ak existuje obojstranná dobrá vôľa a záujem, sme schopní riešiť aj citlivé, či problematické otázky,“ zdôraznil Fico, podľa ktorého si slovenská menšina v Maďarsku zaslúži zvýšenú pozornosť zo strany Slovenska.

„Je to klenot, ktorý si chceme uchovať, lebo je neoddeliteľnou súčasťou našej vlastne národnej identity,“ dodal predseda slovenskej vlády, podľa ktorého Bratislava chce s Budapešťou rokovať aj o postavení Slovákov v Maďarsku v rámci priateľského dialógu a prispieť tak ku konkrétnym pozitívnym výsledkom najmä v oblasti menšinového školstva a financovania menšinovej kultúry.

Predseda slovenskej vlády zdôraznil záujem svojej vlády na dobrých susedských vzťahoch s Maďarskom, k čomu podľa jeho slov určite môžu prispieť aj obe národnostné menšiny.

Fico o schôdzke s Orbánom, ktorá sa konala pred slávnostným otvorením domu Slovákov v neďalekom Dobogókö, povedal, že tá bola konštruktívna a pragmatická. Premiéri hovorili o oblastiach vzájomnej spolupráce. „V riešení hospodárskej krízy budú krajiny úspešnejšie, ak budú spolupracovať,“konštatoval predseda vlády SR.

Predseda maďarskej vlády podotkol, že pred desiatimi rokmi bolo ekonomicky Slovensko ešte za Maďarskom. V súčasnosti je však pred ním, aj keď rovnako na neho dolieha ťarcha európskej krízy. „Ak by som mal pomenovať krajinu a premiéra, ktorí sa najlepšie pasujú s krízou, musel by som Slovensko a Roberta Fica zaradiť na prvé miesto,“ zdôraznil Orbán.

Maďarský premiér poznamenal, že vo vzťahoch medzi Maďarskom a Slovenskom existujú otvorené otázky a názorové rozdiely. Spoločné hospodárske úspechy sú však podľa jeho názoru dobrým základom k tomu, aby sa podarilo vyriešiť množstvo spoločných ťažkých problémov. Slovákom žijúcim v Maďarsku a návštevníkom zo Slovenska zaželal veľa radosti z novootvoreného domu Slovákov.

Predsedovia vlád v závere schôdzky podpísali spoločné memorandum o výstavbe nového mosta na Dunaji medzi Komárnom a maďarským Komáromom a o vybudovaní cestných prepojení prihraničných miest a obcí Slovenska a Maďarska. Orbán pripomenul, že v súčasnosti takýchto prepojení je 28, ich počet by sa v zmysle dnes podpísaného memoranda zvýšil na 90.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies