Premiéri Česka a Slovenska neobišli ani reformu rozpočtových pravidiel EÚ

NETKY.SK • 18 Október 2010, 11:59 • 2 min
Premiéri Česka a Slovenska neobišli ani reformu rozpočtových pravidiel EÚ

Premiéri Česka a Slovenska neobišli ani reformu rozpočtových pravidiel EÚ

slovakia

left justify in out

Jadrová energetika, nové rozpočtové procedúry EÚ, ale aj ozdravovanie verejných financií dominovali v dnešných rozhovoroch medzi premiérom ČR Petrom Nečasom a predsedníčkou vlády SR Ivetou Radičovou. Šéfka slovenskej exekutívy je na prvej oficiálne návšteve Českej republiky.
"My sme v neformálnom kontakte pravidelne, ale bol čas, aby sa uskutočnilo aj toto oficiálne stretnutie," vysvetlila Radičová. Tvrdí, že s Nečasom komunikuje neformálne často, a to telefonicky, listami, e-mailami či sms-kami. "My sa navzájom máme v mobilnom telefóne už od času, keď sme neboli predsedami vlád. Volali sme si aj predtým a pokračujeme v tom," povedal Nečas, podľa ktorého sa aj na dnešnom rokovaní potvrdila veľká politická názorová blízkosť oboch krajín a vlád.
Isté odlišnosti však majú štáty v postoji k sankciám za nedodržanie európskeho Paktu rastu a stability. "V niektorých detailoch sa naše stanoviská logicky líšia, lebo SR je v eurozóne a ČR nie. Od Slovenska sa chce, aby niečo platilo, od Českej republiky nie, takže z toho to logicky plynie," podotkol Nečas.
Radičová zdôraznila, že plná zhoda medzi oboma štátmi je na potrebe zmeny kritérií posudzovania jednotlivých krajín z hľadiska merania deficitu. "Aby boli objektívne a jasné a aby sa nezopakovala situácia z minulosti. Zhoda je i v tom, že má byť vytvorený istý systém sankcií voči krajinám, ktoré nedodržiavajú Pakt stability," podčiarkla.
Obaja sa podľa nej aj v tom, že ak má byť systém funkčný, sankcie za nedodržiavanie pravidiel musia byť automatické a nie vzťahované od prípadu k prípadu. "To by mohlo vytvárať nerovnaké podmienky pre vyhodnocovanie," myslí si Radičová.
Lídri si na spoločnom stretnutí dohodli tiež strategický postup vo vzťahu k najbližšiemu summitu EÚ, ktorý sa uskutoční budúci týždeň, ako aj obsah ďalších krokov v rámci slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke.
Počas jednodňovej návštevy v Prahe sa Radičová stretne aj s prezidentom ČR Václavom Klausom, predsedníčkou Poslaneckej snemovne Miroslavou Němcovou a predsedom Senátu Přemyslom Sobotkom. V závere programu privíta Radičovú bývalá hlava štátu Václav Havel.
Úplne prvá pracovná cesta Radičovej od jej vymenovania do funkcie premiérky smerovala 12. až 13. júla do Bruselu. Spolu s ministrom financií Ivanom Miklošom tam rokovali o podmienkach slovenskej pomoci Grécku a tiež o zapojení SR do európskeho garančného mechanizmu.
Vo Varšave sa 23. júla stretla s premiérom Donaldom Tuskom a 25. augusta v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona