Premiéri Británie, Švédska a Holandska idú presviedčať Merkelovú

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 11:49 • 2 min
Premiéri Británie, Švédska a Holandska idú presviedčať Merkelovú

ŠTOKHOLM - Britský premiér David Cameron sa spolu so svojimi dvoma spojencami z Holandska a Švédska pokúsi v pondelok presvedčiť nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby spoločne našli iného kandidáta na post predsedu Európskej komisie ako je doterajší favorit Jean-Claude Juncker, expremiér Luxemburska.

slovakia

left justify in out

Toho Cameron, jeho holandský náprotivok Mark Rutte i predseda švédskej vlády Fredrik Reinfeldt odmietajú podporiť. O potrebe zmeny na čele únie sa pokúsia Merkelovú presvedčiť v letnom sídle švédskeho premiéra.

 

Juncker napriek širokej podpore najväčšej frakcie v Európskom parlamente neoslovil viacerých lídrov členských krajín bloku. Spomedzi nich je najaktívnejší Cameron, podľa ktorého EÚ potrebuje zmenu a dynamiku, ktorú Juncker ako "tvár 80. rokov" neprinesie. Okrem Británie, Holandska a Švédska nemá bývalý luxemburský premiér ani podporu Maďarska či Talianska. O celej veci lídri najvyspelejších krajín hovorili na minulotýždňovom summite krajín G7 v Bruseli. K dohode však nedospeli. 

Kompromisným uchádzačom by podľa britských médií mohol byť Reinfeldt, uvažuje sa však údajne aj o obsadení lukratívneho postu ženou, ktorá na čele EK v 60-ročnej histórii výkonného orgánu únie ešte nestála. Špekuluje sa o francúzskej šéfke MMF Christine Lagardovej, tá to však minulý týždeň odmietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies