Premiéra Tsiprasa čaká hlasovanie o vyslovení nedôvery

NETKY.SK • 16 Jún 2018, 12:34 • 2 min
Premiéra Tsiprasa čaká hlasovanie o vyslovení nedôvery

ATÉNY/PRESPA - Poslanci gréckeho parlamentu pokračovali v sobotu v debate o hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde v súvislosti s dohodou, ktorá ukončila dlhoročný spor o oficiálny názov susedného Macedónska. Informuje o tom agentúra AP. Poslanci rokovali o vyslovení nedôvery vláde tretí, záverečný deň. Hlasovanie sa očakáva v sobotu vo večerných hodinách.

slovakia

left justify in out

Koalícia premiéra Alexisa Tsiprasa podľa médií hlasovanie o vyslovení nedôvery prežije. Jeho vláda disponuje 154 kreslami v 300-člennom parlamente.

 

Pravicová strana Nezávislí Gréci (Anexartiti Ellines), koaličný partner Tsiprasa, už avizovala, že vyslovenie nedôvery nepodporí napriek tomu, že nesúhlasí s dohodou, ktorú Tsipras dosiahol s macedónskym premiérom Zoranom Zaevom. Podľa nej sa Macedónsko po novom bude volať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija), či skrátene Severné Macedónsko.

 

Dohodu v nedeľu za prísnych bezpečnostných opatrení podpíšu ministri zahraničných vecí Macedónska a Grécka, Nikola Dimitrov a Nikos Kotzias. K podpisu dohody dôjde nakoniec na brehu Prespanského jazera na gréckej strane hraníc, nasledovať bude presun oboch delegácií a slávnostný obed na macedónskej strane, píše server Nova Makedonija.

 

Pri podpise dohody budú prítomní aj premiéri oboch krajín. Podľa macedónskych médií sa očakáva aj účasť čelných predstaviteľov medzinárodného spoločenstva - šéfky zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Fredericy Mogheriniovej, komisára pre rozšírenie EÚ Johannesa Hahna či generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies