Premiéra snímky Steve Jobs odštartovala MFF Bratislava

NETKY.SK • 13 November 2015, 10:31 • 2 min
Premiéra snímky Steve Jobs odštartovala MFF Bratislava

BRATISLAVA - Slovenskou premiérou snímky Steve Jobs (2015) sa vo štvrtok začal 17. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Premietanie v kine Nostalgia si nenechalo ujsť viac ako dvesto záujemcov a záujemkýň o najnovší film britského režiséra Dannyho Boylea s Michaelom Fassbenderom v titulnej úlohe.

slovakia

left justify in out

Spomínaný film približuje život jednej z najväčších osobností počítačového priemyslu. Päťdesiatdeväťročný Boyle nakrútil predovšetkým dramatizovanú biografiu postavenú na dialógoch, pričom snímka sa nesústredí na kľúčové momenty Jobsovho života, ale skôr sa venuje jeho charakteru a jeho vzťahom s dcérou Lisou, riaditeľkou marketingu Joannou Hoffman (Kate Winslet), spoluzakladateľom spoločnosti Apple Steveom Wozniakom (Seth Rogen) či výkonným riaditeľom spoločnosti Johnom Sculleym (Jeff Daniels). Ich vzájomná interakcia sa pritom odohráva v čase posledných príprav Jobsových prezentácií produktov, ktorými bol známy.


“Pri výbere otváracieho, a tiež záverečného, filmu sa musí zohľadniť, aké publikum na tie ceremoniály chodí. To znamená, že sú to filmy, ktoré sú nejakým spôsobom dvojito kódované, čiže sú atraktívne pre bežného diváka, ale majú zároveň nejaký presah,” priblížil agentúre SITA pozadie výberu otváracej snímky programový riaditeľ festivalu Pavel Smejkal. “V porovnaní s inými filmami, ktoré o Jobsovi vznikli, je tento film z môjho pohľadu zaujímavý. Je umelecky najambicióznejší a hľadá si komornú cestu a je postavený na dialógoch a interakciách medzi hercami viac než na ikonických momentoch, ktoré si spájame s Jobsovým príbehom,” dodal.


MFF Bratislava tento rok potrvá do 17. novembra a ponúkne celkovo sto filmov. Okrem kina Nostalgia sa bude konať v troch sálach Kina Lumiere, v Kine Mladosť a v Gorila.sk Urban Space. “Špecifický pre mňa osobne je, že som sa dostal akoby na čelo programového tímu a mal som príležitosť ten festival posunúť smerom, ktorý podlieha mojim predstavám o tom, ako by mohol vyzerať a ako by sa mohol v budúcnosti rozvíjať,” priblížil Smejkal. “Jedna z viditeľných zmien je, že festival kladie väčší dôraz na tematické sekcie, na špeciálne programy, ktoré vždy dostane nejaký konkrétny kurátor a prostredníctvom filmov rozkrýva problém, spoločenský alebo kinematografický fenomén. Je to niečo, čo nám umožňuje byť tvorivejší a umožní rozprávať nielen o filmoch ako o jednotlivostiach, ale aj o nejakých témach a veciach, ktoré presahujú jednotlivé filmy,” vyjadril sa.

 


Zmenou oproti predchádzajúcim ročníkom je programové umiestnenie súťažných sekcií, v ktorých sa o ceny uchádzajú prvé a druhé celovečerné hrané a dokumentárne snímky ako aj krátkometrážne filmy. Organizátori tento rok zaradili každú zo súťažiacich snímok do konkrétnej tematickej alebo prehľadovej sekcie, čím sa súťaže v podstate zmenili na zoznam nominácií, ktoré budú hodnotiť poroty. Snímky v tohtoročnej súťaži hraných filmov bude hodnotiť medzinárodná porota v zložení Judit Bárdos, Christopher Goodwin a Zrinko Ogresta. Táto trojica rozhodne o cenách pre najlepší film, najlepšieho režiséra a za najlepší ženský a mužský herecký výkon. Najlepší dokument vyberie trojica Selina Crammond, Lida Suchy a Hermes Paralluelo, najlepší krátkometrážny film určia Doris Bauer, Eva Krížiková a Harriet Warman a o cenách poroty FIPRESCI rozhodnú novinári Michael Pattinson, Luca Pellegrini a Róbert Pospiš. Snímky v súťaži hraných filmov bude okrem toho posudzovať aj študentská porota v zložení Gabriela Gažová, Verona Dubišová a Denis Kozerawski.


Prierez aktuálnou svetovou, európskou a slovenskou kinematografiou predstavia prehľadové sekcie Cinema Now, Europa a Made In Slovakia, tematickými sekciami zas budú Téma: Rodina, Retrospektíva: Mišo Suchý, Lexikón, Nostalgia: príbehy z videokaziet, Fokus: Grécko a Junior: Súčasná animácia pre deti. Ako zvláštne uvedenie premietnu snímku Dal mi meno Malala (2015). Záverečný filmom festivalu bude komédia Milenci tých druhých (2015) režisérky Leslye Headland. Okrem filmových premietaní sa počas podujatia uskutočnia aj rôzne sprievodné akcie a koncerty. Kompletný program organizátori zverejnili na webstránke www.iffbratislava.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies