Premiéra slovenského celovečerného filmu Stanko

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 09:29 • 2 min
Premiéra slovenského celovečerného filmu Stanko

BRATISLAVA - Slovenská premiéra nového slovenského celovečerného filmu Stanko slávnostne otvorila v pondelok (11. 4.) v bratislavskom Kine Lumiére Týždeň slovenského filmu.

slovakia

left justify in out

Tragikomická roadmovie je hraným debutom režiséra Rasťa Boroša, ktorý je tiež autorom námetu a scenára snímky inšpirovanej príbehom reálnych ľudí. Tvorcovia ju nakrúcali 15 dní na Slovensku a 30 dní v Taliansku. "Vznikal pred štyrmi rokmi, je inšpirovaný príbehom reálneho človeka, ktorý preflákal svoj život na talianskych farmách a rozhodol sa radikálne zmeniť svoj život," priblížil Rasťo Boroš divákom svoj film, ktorý mal svetovú premiéru v súťažnej sekcii 31. ročníka Medzinárodného filmového festivalu vo Varšave, v polovici marca ho uviedol aj pražský Febiofest.

 

 

"Chcel som sledovať vznik elementárneho puta medzi dvoma ľuďmi, dvoma outsidermi a zradu tohto vzťahu," povedal pre TASR Rasťo Boroš. "A potom patovú situáciu - čo sa stane, keď dvaja outsideri sú odkázaní byť spolu napriek tejto zrade," doplnil k roadmovie, ktorá "sa ľahučko hrá na pozadí obchodovania s dievčatami". "Ten backround bol pre model tohto príbehu dôležitý, lebo niekoho predať, je možno ešte horšie ako niekoho zabiť. Dramaticky je to tak silná zrada vzťahu, že som chcel, aby tam bol tento model," vysvetlil režisér.

 

Boroš zveril titulnú úlohu "zlodejíčka-podvodníčka", ktorý dostane od bývalého chlebodarcu Paola poslednú šancu - má priviezť dievča zo Slovenska do Talianska, jedinému profesionálnemu hercovi vo filme Petrovi Kočanovi. "Stanko nie je žiaden mentálny atlét a rozum je najväčšia spravodlivosť na svete, pretože každý si myslí, že ho má dosť," povedal o svojej postave herec z Banskej Bystrice. Okrem Petra Kočana hrajú vo filme slovenskí a talianski neherci.

 

Týždeň slovenského filmu predstaví domácu tvorbu minulého roka. Prehliadka ponúka 21 dlhometrážnych a šesť krátkych minuloročných filmov. "Minulý ročník bol testovací. To, čo sa udialo potom na základe podpory partnerov, reakcie verejnosti, ukázalo, že podujatie má zmysel a má zmysel budovať novú tradíciu. Tento rok sa to pokúsime dostať trocha ďalej," uviedol prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Marek Leščák na otvorení prehliadky, ktorá potrvá do nedele 17. apríla. Po jej skončení sa výber filmov presunie aj do regiónov. "Objavia sa v mestách Košice, Banská Bystrica, Nitra, Martin, Žilina a uvidíte ich aj na obrazovkách RTVS," upozornil na novinky Týždňa slovenského filmu. Patrí medzi ne aj spoločenský vrchol podujatia - slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré sa uskutoční v sobotu 16. apríla. V priamom prenose ho odvysiela o 20.25 h verejnoprávna Jednotka. "Moderátormi budú Gabriela Marcinková a Jan Kraus," dodal Leščák.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies