Premiéra jastrabieho oka vyvolala menšie rozpaky a hádky

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 09:09 • 2 min
Premiéra jastrabieho oka vyvolala menšie rozpaky a hádky

PORTO ALEGRE - Premiérovo v histórii svetových futbalových šampionátov rozhodlo o uznaní sporného gólu jastrabie oko.

slovakia

left justify in out

Bránková technológia potvrdila, že v 48. min nedeľného stretnutia E-skupiny Francúzsko - Honduras (3:0) na MS 2014 v Brazílii prešla lopta celým objemom za čiaru, keď si ju tam nešťastne zrazil gólman Noel Valladares po odrazenej strele Karima Benzemu od žrde. Valladares rýchlo zareagoval a vytiahol loptu do bezpečného územia. Z pohľadu televíznych kamier síce nebolo jasné, či lopta prešla celým objemom za bránkovú čiaru, elektronika však hlavnému rozhodcovi Sandrovi Riccimu zahlásila, že sa tak stalo o niekoľko milimetrov. Stredoameričania húfne protestovali, ale nič im to nebolo platné - brazílsky arbiter napokon uznal gól.

 

Rozhodnutie nahnevalo najmä trénera Hondurasu Luisa Fernanda Suáreza. Proti výroku poriadne protestoval a diskutoval aj s francúzskym kolegom Didierom Deschampsom. "Nehnevalo ma uznanie gólu, ale spôsob, ako sa to stalo. Najskôr ukázali, že to gól nebol a potom to zmenili. Neviem, čo si o tom mám myslieť. Nechápem totiž, ako môže technológia najskôr povedať, že to nebol gól a vzápätí, že bol. Kde je potom pravda?" pýtal sa na pozápasovej tlačovej besede Suárez.  

 

Problém mohla spôsobiť Benzemova strela do žrde. Videotechnológia najskôr signalizovala, že lopta pri tomto pokuse neprešla za čiaru, na čo reagovali aj rozhodcovia. Na pokračovanie situácie zareagovali arbitri až po chvíli. "Aj na obrazovke najskôr ukázali záber strely odrazenej od žrde. Chápem, že ich to mohlo nahnevať. Keby rýchlo na obrazovke ukázali správny záber, nič by sa nestalo," povedal tréner Francúzska Deschamps. 

 

Systém bránkovej technológie prvýkrát otestovali počas vlaňajšieho Pohára FIFA. Založený je na práci siedmich kamier v každej bránke, ktoré snímajú loptu z viacerých uhlov. Následne ich spracuje počítačová technológia, ktorá na základe viacerých bodov presne určí polohu lopty. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies