Premiéra Beníteza v slávnom El Clásico, otázny štart Messiho

NETKY.SK • 20 November 2015, 09:12 • 2 min
Premiéra Beníteza v slávnom El Clásico, otázny štart Messiho

MADRID - Zrak väčšiny futbalových priaznivcov sa bude v sobotu 21. novembra od 18.15 h SEČ upierať na madridský Štadión Santiaga Bernabéua, kde miestny Real privíta v rámci 12. kola najvyššej španielskej súťaže Primera División tradičného rivala FC Barcelona.

slovakia

left justify in out

Pôjde o 230. súťažný zápas medzi týmito nezmieriteľnými protivníkmi. Historická bilancia duelov El Clásico vyznieva lepšie pre Real Madrid, ktorý zaznamenal 92 víťazstiev, 48 remíz a 89 prehier. Skóre je 389:374.

 

Mierne navrch však má v aktuálnom období tím z katalánskej metropoly. Mužstvo Luisa Enriqueho pred reprezentačnou prestávkou využilo prehru Realu Madrid na ihrisku FC Sevilla (2:3) a dostalo sa na čelo tabuľky o tri body práve pred "biely balet", čo súboju dodáva tzv. šesťbodový punc.

 

V zostave Barcelony by sa po zranení kolena mohol objaviť aj hviezdny Argentínčan Lionel Messi. Dvadsaťosemročný rodák z Rosaria sa zranil koncom septembra v ligovom súboji s Las Palmas, podľa prognóz lekárov mal pauzovať dva mesiace. Posledné informácie však hovoria, že rehabilitácia klenotu Barcelony prebieha veľmi dobre a už trénuje s loptou v plnej záťaži. O jeho zaradení do zápasovej nominácie by sa údajne malo rozhodnúť v piatok. Okrem Messiho je tiež otázny štart chorvátskeho záložníka Ivana Rakitiča. "Je to zápas, počas ktorého sa celý svet na 90 minút zastaví. Nie je to duel ako proti iným mužstvám. Nastúpi množstvo skvelých hráčov, ktorí sú schopní využiť jedinú nevydarenú prihrávku. Musíte byť pripravení v každom jednom okamihu stretnutia, v každej jeho sekunde," vyhlásil Rakitič v rozhovore pre britský The Telegraph.

 

Obranca Barcelony Adriano Correia je presvedčený, že Messi v sobotu napokon vybehne na trávnik v Madride. "Rekonvalescencia sa uberá dobrým smerom. Robí všetko, aby nastúpil v tomto stretnutí. Ak sa objaví v našej zostave, zmení sa veľa. Samozrejme, aj pri jeho neúčasti máme šancu na úspech. Stavil by som sa s kýmkoľvek, že Lionel určite nastúpi," cituje denník Mundo Deportivo slová 31-ročného Brazílčana.

 

Čo-to prezradil aj ďalší jeho spoluhráč Luis Suárez. "Záleží na rozhodnutí lekárov, oni vedia, čo bude pre Lea najlepšie. Na tréningu vyzerá výborne, je poriadne nabudený na tento dôležitý zápas," doplnil Uruguajčan Suárez. Messi je historicky najlepším strelcom zápasov s označením El Clásico, nastrieľal v nich už 21 gólov. Barcelona aj bez famózneho Argentínčana výborne zvládla súťažný október a tiež prvú polovicu novembra. Je to najmä zásluha ofenzívneho brazílsko-uruguajského dua Neymar - Suárez, ktoré sa podieľalo na 20 z 23 gólov obhajcu trofeje.

 

Pre Rafaela Beníteza pôjde o prvé El Clásico v pozícii kouča Realu. Päťdesiatpäťročný Madridčan si zatiaľ počína solídne, mužstvo pod jeho vedením prehralo v 15 súťažných vystúpeniach iba raz (2:3 na pôde FC Sevilla, pozn.), pričom inkasovalo iba sedem gólov. Barcelone bude čeliť prvýkrát od sezóny 2006/2007. Vtedy ešte ako tréner anglického FC Liverpool v osemfinále Ligy majstrov dokázal so svojím tímom vyradiť zo súťaže barcelonského obhajcu prvenstva. Ako je známe, Benítez bol v minulosti kormidelníkom aj iných španielskych mužstiev - Valencie, Tenerife, Extremadury, Osasuny Pamplona a Valladolidu.

 

Real Madrid doma neprehral ani v jednom z ostatných 22 ligových duelov. Zaznamenal 19 víťazstiev a tri remízy. Benítez sa bude môcť spoľahnúť na zakončovateľské kvality Portugalčana Cristiana Ronalda. Tridsaťročný rodák z Madeiry strelil v doterajšom priebehu ligového ročníka 11 gólov, ale až v siedmich dueloch sa mu nepodarilo skórovať, čo v ostatnom období nahralo na smeč mnohým kritikom. Brazílsky defenzívny stredopoliar "bieleho baletu" Casemiro sa však zastal svojho kolegu. Podľa neho nie je dôvod na obavy a úradujúci najlepší futbalista sveta bude v blížiacom sa dueli v skvelej forme. "Som si istý, že proti Barcelone odohrá vynikajúci zápas a opäť všetkým predvedie, že je najlepší hráč na svete. Nie sme spokojní s výsledkom v Seville. Pripravujeme sa na El Clásico. Neexistuje lepší zápas, v ktorom by sme sa opäť mohli postaviť na nohy. Sme schopní v ňom triumfovať," skonštatoval podľa oficiálnej stránky Realu 23-ročný Casemiro.

 

Madridčania sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú musieť zaobísť bez obrancu Sergia Ramosa. Pilier defenzívy má problémy s ramenom. Naopak, k dispozícii by mal byť waleský rýchlik Gareth Bale. "Posledných šesť týždňov som laboroval so zranením a neodohral som toľko, koľko by som si predstavoval. Už sa však cítim v poriadku, som plný síl a pripravený do boja. Real a Barcelona sú dva najväčšie kluby v Španielsku. Rivalita je obrovská, vždy ide o vzrušujúce stretnutia. V doterajšom priebehu sezóny sme si počínali dobre, prehrali sme len jeden zápas. Napriek tomu si myslím, že stále máme rezervy. Verím, že sa budeme naďalej zlepšovať a na konci sezóny vyhráme ligovú trofej," vyhlásil podľa portálu football-espana.net Gareth Bale. Viacerým priaznivcom sa pri spojení Walesanovho mena a prívlastkom El Clásico vybavia spomienky na záver ročníka 2013/2014. Bale vtedy rozhodol o víťazstve Realu vo finále národného pohára Copa del Rey nad Barcelonou (2:1), keď sa pred dosiahnutím gólu prehnal ako víchor okolo obrancu súpera Marca Bartru. "Tento gól patrí medzi moje najobľúbenejšie v celej doterajšej kariére. Je pozitívne, keď moja rýchlosť a sila naháňa obrancom súpera strach," doplnil 26-ročný rodák z Cardiffu.

 

Defenzíva FC Barcelona navonok nepôsobí skalopevným dojmom a priaznivci katalánskeho veľkoklubu už museli v aktuálnej sezóne prehltnúť aj dve štvorgólové prehry (1:4 vo Vigu v Primera División a 0:4 v Bilbau v rámci Španielskeho superpohára, pozn.), líder La Ligy však neinkasoval ani raz v ostatných štyroch súťažných vystúpeniach. V predchádzajúcich deviatich dueloch El Clásico v rámci La Ligy sa zakaždým podarilo skórovať obidvom mužstvám. Ide o druhú najdlhšiu sériu v tomto smere, rekordom je trinásť meraní síl po sebe v rokoch 1946 až 1952. V ostatných siedmich vzájomných ligových dueloch na madridskej pôde sa až štyrikrát tešila z víťazstva Barcelona. Jeden zápas sa skončil nerozhodne, v dvoch prípadoch triumfovali domáci.

 

Oba tímy sa v doterajšej histórii stretli v 12. ligovom kole dovedna sedemkrát. Posledné tri duely spadajúce do tohto kritéria (2004, 2005 a 2009) zvládli lepšie hráči Barcelony, pričom v týchto stretnutiach ani raz neinkasovali.
Hlavným rozhodcom šlágra celej jesennej časti Primera División bude David Fernández Borbalán. Štyridsaťdvaročný rodák z Almeríe v doterajšom priebehu sezóny 2015/2016 pískal dovedna osem súťažných stretnutí. Udelil 38 žltých kariet a troch hráčov poslal po červenej karte predčasne pod sprchy. Jeden zápas rozhodoval aj aktuálnemu lídrovi La Ligy Barcelone - v 4. kole proti Levante (4:1). David Fernández Borbalán viedol El Clásico aj v sezóne 2011/2012, Barcelona 10. decembra 2011 triumfovala na madridskej pôde 3:1.

 

Jeden z najväčších futbalových sviatkov v krajine budú sprevádzať mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Útoky teroristov v Paríži a zrušené utorkové medzištátne prípravné zápasy v Hannoveri (Nemecko - Holandsko) či Bruseli (Belgicko - Španielsko) prinútili španielske úrady zvýšiť ostražitosť počas sobotňajšieho El Clásica. Na stredajšej mimoriadnej schôdzke zástupcov príslušných zložiek ministerstva vnútra sa diskutovalo aj o tom, či zápas nezrušiť. Radikálne riešenie sa napokon nezvolilo, výsledkom rokovania je však bezprecedentná bezpečnostná operácia. Duel je klasifikovaný ako vysoko rizikový, čo sa v minulosti stávalo iba v očakávaní násilností medzi fanúšikovskými tábormi. San Bernabéu si pamätá jeden teroristický útok. V máji 2002 pred odvetou semifinále Ligy majstrov s FC Barcelona v jeho blízkosti explodovala bomba nastražená baskickou organizáciou ETA. Ľahké zranenia utrpelo vtedy 17 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies