Premiér Wen pohrozil Japonsku odvetnými krokmi, ak neprepustí kapitána

NETKY.SK • 22 September 2010, 11:05 • 2 min
Premiér Wen pohrozil Japonsku odvetnými krokmi, ak neprepustí kapitána

Premiér Wen pohrozil Japonsku odvetnými krokmi, ak neprepustí kapitána - Politika Čínsky premiér Wen Ťia-pao pohrozil Japonsku odvetnými opatreniami, ak neprepustí kapitána čínskej rybárskej lode, ktorého Tokio obviňuje z toho, že pri sporných ostrovoch ú

slovakia

left justify in out

img

Čínsky premiér Wen Ťia-pao pohrozil Japonsku odvetnými opatreniami, ak neprepustí kapitána čínskej rybárskej lode, ktorého Tokio obviňuje z toho, že pri sporných ostrovoch úmyselne vrazil do plavidla japonskej hliadky.
      Wen Ťia-pao je prvým z čínskych lídrov, ktorí sa vyjadrili k sporu, v dôsledku ktorého Peking pozastavil kontakty s Tokiom na ministerskej úrovni a rozhovory o posilnení leteckej dopravy medzi krajinami. Čína žiada okamžité a bezpodmienečné prepustenie kapitána.
      "Japonská strana nedbala na početné protesty Číny, preto Čína nemôže urobiť nič iné, než podniknúť potrebné protiopatrenia," povedal Wen v utorok na stretnutí s krajanmi v New Yorku. "Ak bude Japonsko konať svojvoľne... Čína podnikne ďalšie kroky a Japonsko bude musieť prevziať plnú zodpovednosť za všetky vážne dôsledky," citovalo ho čínske ministerstvo zahraničných vecí.
      Analytici uviedli, že jedna ani druhá krajina nechcú priamou konfrontáciou riskovať rastúci bilaterálny obchod. Prípad zrážky lodí však znovu rozjatril dlhoročnú nedôveru a územné spory vo vzťahoch medzi oboma najväčšími ázijskými hospodárstvami.
      Japonskí predstavitelia apelovali na pokojné riešenie nového sporu a rokovania a ďalších otázkach. "Bolo by dobré uskutočniť čo najskôr rozhovory na vysokej úrovni o otázkach zahŕňajúcich široké, strategické záležitosti," povedal hovorca japonskej vlády. Peking však už avizoval, že Wen Ťia-pao sa v New Yorku popri summite OSN nestretne s japonským premiérom Naotom Kanom.
      Japonské úrady obvinili čínskeho kapitána, že pred dvoma týždňami spôsobil kolíziu s loďou japonskej pobrežnej stráže pri neobývaných ostrovoch vo Východočínskom mori, na ktoré si robia nároky obe krajiny. Zvyšných 14 členov posádky i rybársku loď prepustili, súd však v nedeľu predĺžil väzbu kapitána. Prokuratúra musí do 29. septembra rozhodnúť, či ho oficiálne obžalujú.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies