Premiér vo vianočnom príhovore bránil toleranciu a rôznorodosť

NETKY.SK • 21 December 2010, 08:36 • 2 min
Premiér vo vianočnom príhovore bránil toleranciu a rôznorodosť

Premiér vo vianočnom príhovore bránil toleranciu a rôznorodosť

slovakia

left justify in out

img

Švédsky premiér Fredrik Reinfeldt dnes bránil otvorenú spoločnosť, slobodu a rôznorodosť. Vyhlásil, že tieto ideály "nenávidel" muž, ktorý pred týždňom uskutočnil samovražedný útok v Štokholme.
      Jedinou obeťou útoku z 11. decembra v centre Štokholmu sa stal 28-ročný muž s pôvodom na Blízkom východe, ktorý bol švédskym občanom. Pri výbuchu utrpeli zranenia dvaja ľudia náhodou stojaci v jeho blízkosti.
      Útočník "nenávidel slobodu a otvorenosť", uviedol Reinfeldt vo svojom vianočnom príhovore v štokholmskom múzeu Skansen nachádzajúcom sa pod holým nebom.
      "Otvorená spoločnosť nám umožňuje robiť v živote vlastné rozhodnutia, o našom partnerovi a o tom, kde chceme žiť," dodal premiér.
      Reinfeldt povedal, že na vyriešenie problémov súvisiacich s útokom je nutná tolerancia, ale zdôraznil, že náboženské zákony nevytlačia tie svetské.
      "Vo Švédsku plnom rôznorodosti, náboženstvá majú dovolené spoluexistovať, ale so vzájomným rešpektom," uviedol Reinfeldt a dodal, že treba rešpektovať aj neveriacich ľudí.
      Premiér privítal, že moslimskí lídri útok odsúdili.
      Bezpečnostná polícia medzitým nezverejnila nové podrobnosti vo vyšetrovaní. Americkí odborníci na výbušniny z FBI (Federálneho úradu pre vyšetrovanie) pomáhajú švédskym úradom.
      Britská polícia takisto prehľadala dom v meste Luton pri Londýne, kde muž žil.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies