Fico ponúka skupine študentov protikorupčné školenie v Rakúsku

NETKY.SK • 25 September 2017, 12:59 • 2 min
Fico ponúka skupine študentov protikorupčné školenie v Rakúsku

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico víta záujem mladých ľudí o veci verejné a je pripravený vytvárať im vhodné podmienky na prehlbovanie tohto záujmu.

slovakia

left justify in out

Uvádza to v tlačovej správe, ktorú poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR. Po dohode s vedením Medzinárodnej protikorupčnej akadémie so sídlom v Rakúsku ponúka mimovládnym organizáciám možnosť vybrať dvoch absolventov vysokých škôl zaoberajúcich sa problematikou transparentnosti verejného života, aby absolvovali plnohodnotné bezplatné dvojročné postgraduálne štúdium na tejto akadémii so zameraním na prevenciu korupcie.

 

"Po dohode s vedením Medzinárodnej protikorupčnej akadémie so sídlom v Rakúsku ponúka mimovládnym organizáciám (MVO) možnosť vybrať dvoch absolventov vysokých škôl zaoberajúcich sa problematikou transparentnosti verejného života, aby absolvovali plnohodnotné bezplatné dvojročné postgraduálne štúdium na tejto akadémii so zameraním na prevenciu korupcie," uviedol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.


Premiér je rovnako pripravený vytvoriť podmienky na krátke školenie na uvedenej akadémii pre skupinu 15 – 20 stredoškolákov a vysokoškolákov, ktoré by sa mohlo uskutočniť už v novembri. Toto školenie by študentom mohlo vytvoriť obraz o medzinárodných aspektoch boja proti korupcii. Na tento účel osloví Úrad vlády SR stredné a vysoké školy.

 

Premiér Robert Fico počas stretnutia s dekanom Medzinárodnej protikorupčnej akadémie (IACA) Martinom Kreutnerom v rakúskom Laxenburgu v piatok (22.9.) oznámil, že na Slovensku vznikne s vysokou pravdepodobnosťou Úrad na ochranu verejného záujmu, ktorý bude ochraňovať ľudí pripravených bojovať proti korupcii.

 

Podľa Fica nie je vylúčené ani prijatie nového ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku. S Kreutnerom podpísal Fico memorandum o spolupráci v boji proti korupcii. Informoval, že momentálne je už vyčlenených 200.000 eur, ktoré sa majú využiť na organizovanie kurzov s protikorupčnou tematikou.


Dnes popoludní sa uskutoční v Bratislave ďalší z plánovaných pochodov proti korupcii, ktorý organizujú stredoškolskí a vysokoškolskí študenti. Pochod má podporu aj z radov aktivistov z učiteľského a vedeckého prostredia. Začiatok pochodu bude o 17:00 na Hviezdoslavovom námestí.

 

Študenti zároveň vyzývajú svojich podporovateľov, aby na pondelňajší protest priniesli hárky s podpismi pod nimi organizovanú petíciu. Podľa odhadov sa im zatiaľ pod petíciu podarilo vyzbierať okolo 70 000 podpisov. Pochod v Bratislave tiež podporí sprievodné podujatie pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona