Premiér Valls: Vo Francúzsku existuje teritoriálny, sociálny a etnický apartheid

NETKY.SK • 20 Január 2015, 15:48 • 2 min
Premiér Valls: Vo Francúzsku existuje teritoriálny, sociálny a etnický apartheid

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls dnes priznal, že vo Francúzsku existuje "teritoriálny, sociálny a etnický apartheid".

slovakia

left justify in out

Na novoročnom stretnutí so zástupcami novinárov Valls uviedol, že posledné dni vo Francúzsku pripomenuli "mnoho neduhov, ktoré sužujú našu krajinu", ako aj "výzvy, ktoré máme pred sebou". K tomu treba podľa neho "pripočítať všetky trhliny, napätie tlejúce príliš dlho, o ktorom hovoríme len občas." 
     

Valls podotkol, že takto sa pozabudlo na nepokoje z roku 2005, ale nedávne islamistické atentáty spomienku na ne oživili. Jazvy po nich však zostali, dodal.
     

Manuel Valls zdôraznil, že na predmestiach, ktoré sú domovom väčšiny prisťahovalcov, došlo k úpadku. Pripomenul, že na túto situáciu upozorňoval už v roku 2005, a skonštatoval, že "v našej krajine zavládol teritoriálny, sociálny a etnický apartheid".
     

Premiér poukázal na sociálnu biedu, ku ktorej sa denne pridáva diskriminácia kvôli pôvodu, farbe kože alebo pre to, že ide o ženu. Poznamenal, že "v nijakom prípade nesnaží nájsť ani to najmenšie ospravedlnenie", ale dodal, že treba vnímať realitu vo Francúzsku.
     

V tejto súvislosti vyzdvihol "kolektívny strach z masovej nezamestnanosti, z dlhodobej nezamestnanosti, nezamestnanosti mladých ľudí, a to všetko v situácii, keď sú náklady na život vysoké, ľudia žijú v obave zo zníženia svojho postavenia v spoločnosti a rodičia sa obávajú o budúcnosť svojich detí."
     

Valls je relatívne konzervatívnym členom vedenia vládnucej Socialistickej strany, ktorého tvrdý postoj voči islamistickému extrémizmu má vo Francúzsku veľa priaznivcov. Popularita premiéra sa ešte viac zvýšila, keď respondenti v nedávnych prieskumoch verejnej mienky ocenili jeho rozhodnutia počas policajných operácií voči trojici islamistov, ktorí od 7. do 9. januára na území Paríža podnikli tri útoky, ktoré si vyžiadali 17 obetí na životoch. Páchateľmi boli potomkovia prisťahovalcov z bývalých francúzskych kolónií - moslimovia, ktorí sa v dospelosti zradikalizovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies