Premiér Valls sa teší z horšieho výsledku Národného frontu

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 11:45 • 2 min
Premiér Valls sa teší z horšieho výsledku Národného frontu

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls uvítal dnes porážku Národného frontu (FN) v prvom kole regionálnych volieb a súčasne sa snažil marginalizovať význam tretieho miesta, na ktorom skončila vládna Socialistická strana (PS).

slovakia

left justify in out

Valls vo vysielaní rozhlasovej stanice RTL uviedol, že ho "istým spôsobom teší", keď vidí, že podpora voličov pre FN nie je taká vysoká, ako sa vo všeobecnosti očakávalo. Podľa oficiálnych údajov, ktoré dnes zverejnilo ministerstvo vnútra, FN skončil v regionálnych voľbách na druhom mieste s 25 percentami hlasov. Najúspešnejšou bola pravicová koalícia na čele s Úniou za ľudové hnutie (UMP), ktorú podporilo 29 percent voličov, zatiaľ čo socialisti a ich spojenci získali 21,5 percenta hlasov.

 

V súvislosti s tretím miestom politickí pozorovatelia i samotná ľavica upozorňujú na roztrieštenosť ľavicových síl, ktorá sa podpísala na výsledku volieb. Valls preto dnes podporil výzvy, aby sa všetci ľavicoví kandidáti - vrátane komunistov a zelených - pred druhým kolom volieb, ktoré sa uskutoční túto nedeľu, zjednotili.

 

Výsledky prvého kola volieb naznačujú, že druhé kolo bude často súbojom medzi kandidátmi UMP a FN. Valls dnes voličov vyzval, aby vo volebných obvodoch, kde bol kandidát socialistov v prvom kole vyradený, podporili kohokoľvek, kto stojí proti kandidátovi FN. Bývalý prezident Nicolas Sarkozy, ktorý je na čele UMP, zasa vyzval sympatizantov svojej strany, aby sa nezúčastnili na voľbách, ak v druhom kole regionálnych volieb v ich obvode nekandiduje konzervatívny kandidát.

 

Šéfka FN Marine Le Penová v reakcii na výsledok hlasovania uviedla, že jej strana pokračuje v boji. Vo vysielaní televízie BFM TV dnes vyhlásila, že jej strana dáva svojim sympatizanom "voľnú ruku" pri rozhodovaní v prípade, že kandidát FN nepostúpil do druhého kola volieb.

 

Podľa nej FN je toho názoru, že "naši voliči sú dospelí, zaočkovaní, plnoletí, a tak nepotrebujú nariadenia od politických hnutí" a strán. "Ak by to robili všetci (tak ako FN), bolo by to zdravšie a demokratickejšie," zdôraznila.

 

Socialistickej strane, ktorej vláda je pri moci od roku 2012, vo Francúzsku prudko klesla popularita po tom, ako sa vláde nepodarilo zvrátiť vývoj ekonomiky v krajine a plniť predvolebné sľuby, najmä pokiaľ ide o zníženie miery nezamestnanosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies