Premiér Valls: Francúzsko je vo vojne s terorizmom, nie s náboženstvom, či civilizáciou

NETKY.SK • 9 Január 2015, 11:58 • 2 min
Premiér Valls: Francúzsko je vo vojne s terorizmom, nie s náboženstvom, či civilizáciou

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls dnes vyhlásil, že "sme vo vojne proti terorizmu, ale nie proti náboženstvu, ani civilizácii". Súčasne avizoval prijatie nových opatrení, ktoré sú nutné ako reakcia na teroristické hrozby.

slovakia

left justify in out

Valls sa pred novinármi vyjadroval v súvislosti s najnovším vývojom pátrania po páchateľoch brutálneho útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom v stredu prišlo o život 12 ľudí, väčšinou novinárov. Osem ľudí bolo pri útoku vážne zranených, ale podľa dnešného vyhlásenia ministra vnútra Bernarda Cazeneuva ich život nie je ohrozený.  

 

Hovorca ministerstva vnútra Pierre-Henri Brandet medzičasom uviedol, že je "takmer isté", že osobami, ktoré v dedine Dammartin-en-Goële od dnešného rána zadržiavajú rukojemníka, sú bratia Kouachiovci - predpokladaní páchatelia masakry v Charlie Hebdo.

 

Valls dnes na schôdzke s prefektmi z viacerých francúzskych regiónov uviedol, že vďaka "našej politike sa (vo Francúzsku) nepochybne podarilo predísť (viacerým) atentátom". Dodal, že od roku 2013 sa podarilo zabrániť piatim atentátom. Ubezpečil, že úrady nikdy neignorovali žiadnu hrozbu a "žiadna stopa nedostala prednosť pred inými". 

 

Na tento aspekt - ostražitosť bezpečnostných zložiek - dnes vo svojom vyhlásení upozornil aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý ocenil policajné zložky aj za nasadenie počas operácie na dolapenie bratov Kouachiovci.

 

Premiér Valls pripomenul, že Francúzsko nikdy nečelilo takým bezpečnostným hrozbám ako v posledných troch rokoch. Dodal, že "nepriatelia sú mimo krajiny, aj na jej území". Valls uviedol, že Francúzsko prechádza skúškou, a vyhlásil, že nepochybuje, že z nej vyjde posilnené, a to vďaka sile občanov i akcieschopnosti úradov.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies