Premiér tvoril v Istanbule Slovensko-turecké fórum pre vedu, inovácie a obchod

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 12:21 • 2 min
Premiér tvoril v Istanbule Slovensko-turecké fórum pre vedu, inovácie a obchod

ISTANBUL – Premiér Robert Fico dnes v rámci pracovnej návštevy Turecka otvoril na Univerzite Bilgi v Istanbule Slovensko–turecké permanentné fórum pre vedu, inovácie a obchod.

slovakia

left justify in out

Zároveň rektor Univerzity Bilgi Remzi Sanver a rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer podpísali Protokol o spolupráci, ktorý odštartoval partnerstvo oboch univerzít. To pomôže vzájomným návštevám lektorov, študentov a zabezpečí realizovanie projektov, workshopov a konferencií.

 

Otázka permanentného fóra pre vedcov, inovácie a vzájomnú spoluprácu sa podľa Fica otvorila ešte pred dvoma rokmi, keď boli tureckí partneri na návšteve v Bratislave. "Som neuveriteľne rád, že sa tento projekt naplnil a dnes sme mali možnosť vidieť podpísanie memoranda o spolupráci dvoch významných univerzít," skonštatoval slovenský premiér.

 

Táto spolupráca podľa jeho slov umožňuje, aby sa študenti či pedagógovia mohli vymieňať na štúdiách a sprostredkovať si tiež skúsenosti z rôznych spoločných projektov. "Potenciál Istanbulu je nekonečný, je to obrovské mesto," opísal Fico.

 

Univerzita Bilgi má podľa neho približne 20.000 študentov a kontakty prakticky s celým svetom. To podľa premiéra otvára pre študentov a pedagógov STU v Bratislave veľké možnosti. "Prisľúbil som rektorovi, že pokiaľ by to bolo nevyhnutné a bolo by potrebné aj finančne podporiť niektoré spoločné aktivity, vláda SR tak určite urobí," avizoval Fico.

 

Rektor STU takúto spoluprácu víta. Univerzita Bilgi urobila podľa jeho slov veľký pokrok za posledných 25 rokov. "Teším sa na spoluprácu a dúfam, že veľmi skoro začnú študenti aj učitelia chodiť do Istanbulu a tiež aj z Istanbulu do Bratislavy," priblížil Redhammer.

 

Premiér počas návštevy Istanbulu otvorí aj šieste Inovačné a technologické podnikateľské fórum Slovensko - Turecko na pôde Rady pre zahraničné ekonomické vzťahy. Slovenské firmy, ktoré predsedu vlády na ceste sprevádzajú, predstavia tureckým partnerom svoje technológie. Dnes vo večerných hodinách sa premiér vráti späť do vlasti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies