Premiér Tusk a jeho vláda podajú rezignáciu

NETKY.SK • 9 September 2014, 07:10 • 2 min
Premiér Tusk a jeho vláda podajú rezignáciu

VARŠAVA - Poľský prezident Bronislaw Komorowski prijme tento týždeň rezignáciu vlády a vymenuje nového kandidáta na funkciu premiéra, ktorého úlohou bude sformovať nový kabinet z vládnej koalície.

slovakia

left justify in out

Novinárov vo Varšave o tom v pondelok informovala prezidentova hovorkyňa Joanna Trzasková-Wieczoreková. Novým predsedom poľskej vlády by sa mala stať predsedníčka tamojšieho parlamentu Ewa Kopaczová. Na stretnutí s Komorowským jej už mal vyjadriť podporu Janusz Piechocinski, líder menšej koaličnej Poľskej ľudovej strany (PSL), Občianska platforma (PO) premiéra Donalda Tuska Kopaczovú podporila už dávnejšie. Rezignácie Tuska a jeho kabinetu sa očakávajú v utorok. Prezident by ich mal prijať vo štvrtok, kedy sa stretne aj na rokovaniach s Kopaczovou.

 

Tusk z postu premiéra odstupuje po tom, ako ho koncom augusta zvolili za nového stáleho predsedu Európskej rady. Podľa poľskej ústavy prezident formálne nominuje dezignovaného premiéra, ktorého následne poverí zostavením novej vlády. Tú musí neskôr potvrdiť aj parlament. Súčasná vláda koalícia tam disponuje len tesnou väčšinou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies