Premiér Tsipras vyjadril "optimizmus", keď hádzal do urny svoj hlas

NETKY.SK • 5 Júl 2015, 11:16 • 2 min
Premiér Tsipras vyjadril "optimizmus", keď hádzal do urny svoj hlas

ATÉNY - Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil, že je "optimista" ohľadne výsledku dnešného referenda o prijatí prísnych podmienok medzinárodných veriteľov na riešenie gréckej krízy. Tsipras sa tak vyjadril, keď vhadzoval svoj hlasovací lístok do urny vo štvrti Kypseli v centre Atén. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

slovakia

left justify in out

"Dnes je deň osláv, lebo demokracia je oslava," povedal premiér a zdôraznil, že rozhodnutie má v rukách grécky ľud. "Vôľu vlády môžu mnohí ignorovať, ale nie vôľu ľudu," dodal.

 

"Som si istý, že zajtra otvoríme cestu všetkým ľuďom Európy," vyhlásil.

 

Grécke referendum o prísnejších úsporných opatreniach a reformách, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú poskytnutie ďalších pôžičiek, je ostro sledované. Výsledok hlasovania by mohol rozhodnúť aj o ďalšom zotrvaní krajiny v eurozóne a o politickej budúcnosti ľavicového premiéra Tsiprasa.

 

Podľa prieskumov sú Gréci ohľadne plebiscitu rozdelení na približne dva rovnako silné tábory, takže jeho výsledok nie je možné jednoznačne predpokladať.

 

Prieskumy súčasne avizujú, že drvivá väčšina, okolo 75 percent Grékov, si želá zotrvanie svojej krajiny v eurozóne.

 

Tsiprasova vláda tvrdí, že rozhodné "nie" v dnešnom hlasovaní by posilnilo jej vyjednávaciu pozíciu o treťom balíku pomoci pre Grécko.

 

Čo teda pomôže Grécku viac - povedať v referende "áno" alebo "nie" prijatiu prísnejších úsporných požiadaviek veriteľov?

 

Zástancovia kampane "áno", medzi ktorými je celá plejáda bývalých premiérov a hlavná opozičná strana, tvrdia, že Tsiprasova vláda ohrozí miesto Grécka v klube 19 štátov používajúcich menu euro. Tvrdia, že hlasy "áno" budú znamenať, že Grécko rýchlo dosiahne novú dohodu o finančnej pomoci, ktorou podporí svoju potápajúcu sa ekonomiku.

 

Konzervatívny opozičný líder Antonis Samaras dnes už takisto hodil svoj hlas do referendovej urny. A uviedol: "Hlasujeme 'áno' Grécku. Hlasujeme 'áno' Európe."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies