Premiér Tsipras varoval, že Grécko nemôže znášať ťarchu utečencov samo

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 12:09 • 2 min
Premiér Tsipras varoval, že Grécko nemôže znášať ťarchu utečencov samo

ATÉNY - Jednostranné opatrenia členských krajín Európskej únie, ktoré sa pokúšajú zvládnuť utečeneckú krízu, škodia solidarite a musia prestať, zhodli sa dnes predseda Európskej rady Donald Tusk a grécky premiér Alexis Tsipras.

slovakia

left justify in out

"Grécko bude vyžadovať, aby všetky (členské) krajiny rešpektovali európsku zmluvu a aby boli uvalené sankcie na tých, ktorí ju rešpektovať nebudú," povedal Tsipras po stretnutí s Tuskom pred budúcotýždňovým mimoriadnym summitom EÚ a Turecka o migračnej kríze (7. marca).

 

"Vyzývame na zastavenie jednostranného konania v Európe," zdôraznili.

 

Predstavitelia EÚ agentúre Reuters povedali, že Európania a najmä nemecká vláda požadujú, aby Turecko znížilo počet migrantov prichádzajúcich denne do Grécka na maximálne tisíc za deň a podmieňujú tým rokovania o prevzatí určitého počtu sýrskych utečencov priamo z Turecka.

 

Tsipras povedal, že Grécko bude naďalej robiť, čo môže, aby zaručilo, že žiaden migrant či utečenec nezostane bezmocný, ale nemôže túto ťarchu znášať samo.

 

"Nedovolíme, aby bolo Grécko alebo akákoľvek iná krajina premenená na veľkosklad ľudí. Nachádzame sa v rozhodujúcom okamihu pre budúcnosť Európy... A urobíme všetko pre to, aby bola uplatnená schengenská zmluva a ženevská konvencia. Nebudeme ľudí vracať na more a riskovať životy detí," vyhlásil.

 

Predseda Európskej rady dnes z Atén varoval prípadných ekonomických migrantov, aby ani nepomysleli na to, že sa vydajú na cestu do Európy. Tusk povedal, že ľudia, ktorí hľadajú lepší život, ale neutekajú pred vojnou, by nemali riskovať svoje životy ani peniaze a platiť pašerákom ľudí, aby ich dopravili do Európy.

"Je to na nič," vyhlásil. "Grécko ani žiadna iná európska krajina už nebudú tranzitnými krajinami," citovala ho tlačová agentúra AP.

 

Tusk bol v Aténach v rámci svojej cesty po krajinách najviac postihnutých migračnou krízou v Európe. Podľa predstaviteľov EÚ dnes v Aténach a neskôr v Ankare zdôrazní, že Turecko by malo byť schopné znížiť počty migrantov veľmi rýchlo na "nízke trojciferné číslo". Ak by totiž denne pricestovalo do Grécka tisíc utečencov, bolo by ich za rok 350.000.

 

Drvivá väčšina z približne jedného milióna migrantov, ktorí prišli do Grécka počas uplynulých 14 mesiacov, nastúpila na lode a člny pašerákov ľudí na tureckom pobreží.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona