Premiér Srí Lanky sa vyhlásil za víťaza predčasných parlamentných volieb

NETKY.SK • 18 August 2015, 12:06 • 2 min
Premiér Srí Lanky sa vyhlásil za víťaza predčasných parlamentných volieb

KOLOMBO - Pokus bývalého srílanského prezidenta Mahindu Rádžapaksu o návrat do tamojšej politiky v pondelňajších predčasných parlamentných voľbách neuspel.

slovakia

left justify in out

Neúplné výsledky volieb ukázali, že Zjednotená národná strana (UNP) na čele s úradujúcim premiérom Ranilom Vikramasinghem pravdepodobne nezískala absolútnu väčšinu hlasov, ale má dostatočnú podporu na vytvorenie stabilnej vlády. Premiér Vikramasinghe dnes vo vyhlásení uviedol, že väčšina ľudí hlasovala za "dobrú správu vecí verejných" jeho vládou a politiku konsenzu.

 

"Budeme spoločne budovať civilizovanú spoločnosť, konsenzuálnu vládu a vytvárať novú krajinu," citovala ho agentúra Reuters. "Vďačne ďakujem všetkým stranám i jednotlivcom, ktorí pracovali neúnavne počas volebného obdobia, aby zabezpečili víťazstvo pre ľudí," dodal podľa agentúry AP.

 

Ak sa tento výsledok volieb potvrdí, bude to triumf pre prezidenta Maithrípálu Sirisénu, ktorý v januárových prezidentských voľbách neočakávane porazil svojho bývalého spojenca Rádžapaksu a zaviazal sa usporiadať predčasné parlamentné voľby, aby si zabezpečil silnejší mandát pre plánované reformy.

Rádžapaksa stál na čele Srí Lanky deväť rokov.

 

Siriséna v kampani pred prezidentskými voľbami sľuboval, že bude tvrdo bojovať proti korupcii, prijme ústavné reformy na oslabenie prezidentskej moci a uvoľní vzťahy s Čínou, ktorá investovala do ostrovnej krajiny miliardy dolárov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies