Premiér SR urazil našich susedov, za vakcíny Sputnik V by dal Rusom Zakarpatskú Ukrajinu

NETKY.SK • 3 Marec 2021, 19:22 • 2 min
Premiér SR urazil našich susedov, za vakcíny Sputnik V by dal Rusom Zakarpatskú Ukrajinu

BRATISLAVA - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba kritizoval slovenského premiéra Igora Matoviča. Dôvodom sú jeho výroky vo vysielaní Rádia Expres, kde na otázku, čo sľúbil Rusku za dodávku vakcín Sputnik V, odpovedal, že Zakarpatskú Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že predseda slovenskej vlády neskôr doplnil, že nesľúbil nič, a naznačil, že žartoval, reakcia z Ukrajiny na seba nenechala dlho čakať.

 

Vyjadrenie ukrajinského premiéra 

"Nech ich vymení za niekoľko slovenských regiónov," napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter Kuleba k odkazu na článok o Matovičovi a doplnil, že je nešťastné, že "slovenský premiér svojimi nevhodnými vyjadreniami kazí nesmierne priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom".

 


Podľa portálu Ukrajinská Pravda očakáva ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí za nediplomatický vtip ospravedlnenie. V súvislosti s vyjadreniami slovenského premiéra si už údajne predvolali slovenského Chargé d'Affaires.

 

Demarš

Ukrajinský veľvyslanec odovzdal nášmu ministerstvu zahraničných vecí demarš. Je to diplomatický krok vlády jedného štátu voči vláde iného štátu. Obvykle znamená vyjadrenie nesúhlasného postoja voči postoju alebo postupu vlády, ktorej je adresovaný, dôrazné upozornenie, protest, výstrahu až ultimátum.

 

Môže ale ísť aj o žiadosť o informácie alebo žiadosť o vyjadrenie podpory s určitým postojom alebo postupom vlády, ktorá je autorom demaršu.

 

img

 

Demarš je oficiálne odovzdaný vláde, a to spravidla osobne, jedným alebo viacerými diplomatmi, do rúk ministra zahraničných vecí alebo iného predstaviteľa prijímajúceho štátu. Obvykle pozostáva z ústneho prednesenej informácie a z dodatočnej písomnej dokumentácie

"Bez ohľadu na motívy, žáner alebo kontext, vyjadrenia šéfa slovenskej vlády, ktoré sa priamo dotýkajú územnej celistvosti Ukrajiny,absolútne neprijateľné a negatívne ovplyvňujú priateľskú a susedskú atmosféru ukrajinsko-slovenských vzťahov," cituje web Ukrajisnká Pravda reakciu ministerstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies