Premiér Sobotka sa rozpadu trojkoalície kvôli lustračnému zákonu neobáva

NETKY.SK • 8 Február 2014, 07:28 • 2 min
Premiér Sobotka sa rozpadu trojkoalície kvôli lustračnému zákonu neobáva

PRAHA - Predseda Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) a premiér Bohuslav Sobotka sa neobáva odchodu ľudovcov (KDU-ČSL) z koaličnej vlády. Informovali o tom dnes české médiá.

slovakia

left justify in out

Politik po dnešnom rokovaní vedenia sociálnych demokratov pripomenul lídrovi KDU-ČSL Pavlovi Bělobrádkovi, že koaličná zmluva pamätá aj na možnosť sporu medzi dvoma subjektmi inštitútom tzv. zmierovacieho konania, ktoré musí vždy jedna zo strán iniciovať. Ľudovci, ktorí dnes pohrozili odchodom z vlády, ak by v prvom čítaní prešiel snemovňou návrh komunistov na zrušenie lustračného zákona, tak doteraz neurobili.
      

Sobotka navyše nepredpokladá, že návrh KSČM by mohol získať v snemovni väčšinovú podporu, aj keď sa časť poslancov ČSSD i hnutia ANO podľa dostupných informácií českých médií podobne ako KSČM domnieva, že lustračný zákon už stratil pôvodný zmysel.
      

Sobotka však pripomenul, že práve ČSSD navrhovala zrušenie lustračného zákona už pred viac ako desiatimi rokmi, ale napokon jej iniciatívu zmaril verdikt ústavného súdu.

"Som zásadne proti tomu, aby bol lustračný zákon zrušený," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Bělobrádek. Ak návrh komunistov prejde prvým čítaním, bude to podľa neho pre ľudovcov "dôvod ukončiť koaličnú spoluprácu".
      

Ak poslanci nechajú prejsť návrh do druhého čítania, ministri za KDU-ČSL by zo svojich postov odstúpili.
      

Ľudovci takisto chcú, aby sa o návrhu hlasovalo ešte pred hlasovaním o dôvere vláde. Bělobrádek navrhol, aby bol tento bod presunutý na začiatok dnešného rokovania. Ostatní ho však prehlasovali.
      

Prvý podpredseda KDU-ČSL a minister poľnohospodárstva Marian Jurečka dodal, že o odmietnutí zrušenia lustračného zákona diskutovali zástupcovia koalície už pri formovaní koaličnej spolupráce. Sám vraj upozorňoval, že je neprijateľné, aby bol tento zákon prijatý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies