Premiér Sobotka informoval poslancov o situácii po britskom referende

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 06:34 • 2 min
Premiér Sobotka informoval poslancov o situácii po britskom referende

PRAHA - Členstvo v Európskej únii je pre Českú republiku prioritným národným záujmom a kľúčovou záležitosťou pre budúcnosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR v Prahe to dnes vyhlásil predseda českej vlády Bohuslav Sobotka, ktorý zákonodarcov informoval o situácii v EÚ po nedávnom referende vo Veľkej Británii.


"Garantovať stabilitu, prosperitu, bezpečnosť pre občanov ČR je možné iba vo vnútri jednotnej silnej a stabilizovanej EÚ a nie mimo ňu. Česko je krajinou, ktorej budúcnosť musíme vidieť v EÚ, nie mimo. Ľudia, ktorí navrhujú, aby sa EÚ rozložila, nie sú schopní navrhnúť bezpečnejšiu alternatívu alebo iný projekt prosperity," citoval premiéra internetový server Novinky.cz.

 

Podľa Sobotkových slov britské rozhodnutie opustiť úniu neznamená koniec EÚ ani koniec vzťahov s ostrovnou monarchiou. Ostávajúcich 27 krajín potvrdilo, že má záujem pokračovať v unikátnom projekte mierovej spolupráce európskych krajín, ubezpečil s tým, že odpoveďou sú zmenšenie rozdielov medzi starými a novými členskými štátmi, zaistenie bezpečnosti a reforma štruktúr v Bruseli.

 

"EÚ bude pokračovať i bez Británie, ale nesmie zostať rovnaká. Musí byť pre občanov príťažlivejšia, užitočnejšia, akcieschopnejšia, menej byrokratická, ponúknuť im bezpečnosť, prosperitu a poskytnúť nádej na lepšiu budúcnosť," vyhlásil český premiér.


Podľa Sobotku v opačnom prípade hrozí, že sa vývoj dostane spod kontroly a v Európe vzniknú nacionálne motivované a obchodne súperiace štáty. "Pamätáme si, k čomu viedol nekontrolovateľný nacionalizmus a ako dopadlo Československo," varoval.


Podmienky pre obchod, cestovanie, práva Čechov žijúcich na Britských ostrovoch sa podľa premiérových slov nesmú zmeniť počas odchodu Británie z európskeho spoločenstva, čo platí aj o ich príspevku do európskeho rozpočtu. Tým je podľa Sobotku podmienený prístup Británie na európsky trh. "Musí platiť, že naši občania budú mať rovnaké podmienky ako Briti, ktorí pracujú v ČR," konštatoval.


Predseda vlády ČR si kritické pripomienky vypočul tak od koaličných, ako aj opozičných poslancov.


Bohuslav Chalupa (ANO) obvinil premiéra, že poslancom predniesol iba desiatky nič nehovoriacich slov, ktoré by na základe mediálnych informácií predniesol takmer každý. Podľa vlastných slov očakával, že sa dozvie niečo nové. "Dnes volať, že je kráľ nahý, to vie každý. Ak sa ďalej nebudeme o veciach rozprávať, brexit môže byť začiatkom prehranej vojny o EÚ," vyhlásil.


Líder Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala uviedol, že únia je bez Británie úplne iným projektom ako ten, ktorý sme poznali. "Brexit je poslednou šancou, ako EÚ zmeniť. Únia sa stále viac odcudzuje občanom. Pokiaľ EÚ nezmeníme, tak sa s ňou potopíme všetci," vyhlásil Fiala a vyzval vládu, aby s úniou vyrokovala výnimku v oblasti azylovej a migračnej


Šéf poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch apeloval na vládu ČR, aby podporila vypísanie referenda o zotrvaní krajiny v EÚ, pričom premiéra označil za človeka, ktorý ignoruje názory občanov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies