Premiér Šinzó Abe zaslal obetný dar do kontroverznej svätyne Jasukuni

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 12:46 • 2 min
Premiér Šinzó Abe zaslal obetný dar do kontroverznej svätyne Jasukuni

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe zaslal dnes obetný dar do kontroverznej tokijskej svätyne Jasukuni.

slovakia

left justify in out

Abeho jarné rituálne obetovanie v tejto svätyni, ktorá je niektorými zahraničnými činiteľmi vnímaná ako symbol japonského militarizmu, pretože vzdáva poctu aj odsúdeným vojnovým zločincom, prichádza v čase, keď sa japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida pripravuje na návštevu Pekingu, informuje agentúra Reuters.


Abe sa podľa miestnych médií takto vyhol provokatívnejšiemu kroku, ktorým by bola osobná návšteva inkriminovaného miesta počas jarných slávností v Jasukuni.


Jeho návšteva tejto svätyne v decembri 2013 vyvolala rozhorčenie Číny a Južnej Kórey, pričom vyvolala i neobvyklú kritiku zo strany USA. Svätyňa je pamätníkom i 14 japonských lídrov odsúdených za zločiny počas druhej svetovej vojny.

 

Abe zasiela do Jasukuni obetné dary od roku 2012, keď sa stal japonským ministerským predsedom.


Kišida sa má 30. apríla stretnúť so svojím čínskym náprotivkom Wang Im, s ktorým bude rokovať o zmiernení napätia medzi Tokiom a Pekingom ohľadom viacerých otázok vrátane územných sporov v Juhočínskom mori.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies