Premiér Singh v 81 rokoch končí s politikou

NETKY.SK • 3 Január 2014, 16:18 • 2 min
Premiér Singh v 81 rokoch končí s politikou

NAÍ DILLÍ - Popularita Singhovej strany Indický národný kongres (INC) klesá a voľby v predpokladanom májovom termíne pravdepodobne vyhrá opozičná Indická ľudová strana (BJP.

slovakia

left justify in out

Indický premiér Manmohan Singh v piatok potvrdil, že po desiatich rokoch na čele najväčšej demokratickej krajiny na svete už nemá záujem o post predsedu vlády. Singh tak v 81 rokoch ohlásil koniec svojej politickej kariéry a za svojho nástupcu podporil Rahúla Gandhího. Ten je tak ďalším predstaviteľom slávnej indickej dynastie, ktorá dominuje v prevažne hinduistickej krajine od získania nezávislosti od Británie v roku 1947.

Popularita Singhovej strany Indický národný kongres (INC) klesá a voľby v predpokladanom májovom termíne pravdepodobne vyhrá opozičná Indická ľudová strana (BJP) na čele s lídrom Narendrom Modim. Podľa slov končiaceho premiéra by jeho triumf mal "katastrofické" dôsledky. V tejto súvislosti poukázal na náboženské nepokoje v štáte Gudžarát z roku 2002, ktoré si vyžiadali stovky obetí najmä na strane moslimov. Stalo sa tak krátko po tom, ako sa na čelo hospodársky prosperujúceho štátu postavil práve Modi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies