Premiér Severného Írska vyzýva Škótov na zotrvanie v Británii s nimi

NETKY.SK • 9 September 2014, 09:26 • 2 min
Premiér Severného Írska vyzýva Škótov na zotrvanie v Británii s nimi

BELFAST - Premiér Severného Írska Peter Robinson vyzval Škótov, aby v budúcotýždňovom referende podporili zotrvanie krajiny v zjednotenej Británii a spolu s nimi tak zostali súčasťou Spojeného kráľovstva.

slovakia

left justify in out

Robinson v pondelok zverejnenom článku v denníku Newsletter vyjadril záujem, aby spoločne pokračovali "v tvarovaní nášho národa", zároveň však podporil zvýšenie právomocí škótskych orgánov. Podľa jeho slov to totiž nie je o "voľbe medzi vládou Londýna alebo vlastnou cestou, keďže najlepšia cesta na ochranu a podporu spoločnej únie vedie cez prenos" moci. Vláde v Londýne lojálny líder nepokojného Severného Írska, kde dlhodobo existujú silné názorové prúdy za odchod z Británie a spojenie sa so samostatným Írskom, si myslí, že "prenos moci do rúk lokálne zodpovedných politických inštitúcii pomáha utužovaniu únie, nie jej triešteniu". Podľa jeho slov by preto bolo "tragédiou stratiť člena rodiny", s ktorým majú Severní Íri toľko spoločného. Tamojší nacionalisti sa však zasadzujú za konanie referenda o pripojení sa k samostatnému Írsku v roku 2016.

 

Na ropu bohaté Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia sa nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci. EÚ zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny. Aktuálne prieskumy zaznamenávajú rapídny nárast prívržencov škótskej nezávislosti, čo spôsobuje obavy vláde v Londýne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona