Premiér: Schválením návrhu EK povzbudíme príchod ďalších migrantov

NETKY.SK • 30 Máj 2015, 16:49 • 2 min
Premiér: Schválením návrhu EK povzbudíme príchod ďalších migrantov

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) je presvedčený, že schválením a realizovaním aktuálneho návrhu Európskej komisie (EK) na zlepšenie riadenia migrácie sa povzbudia desaťtisíce ďalších utečencov na ich príchod zo severnej Afriky do Európy.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

 

Zároveň má pocit, že ak sa nejaká otázka dotýka veľkých krajín únie, ako sú Taliansko, Nemecko či Francúzsko, tak je zrazu problém pre celú Európu. "Koho zaujímajú menšie krajiny?" opýtal sa. V tejto súvislosti poukázal na nedávny prípad Maďarska, ktoré zažívalo nápor kosovských Albáncov, ilegálne prekračujúcich jeho hranice.

 

Pripomenul, že lídri členských štátov schválili na poslednom summite EÚ politické rozhodnutie o princípe dobrovoľnosti. "Tvrdíme, že rozhodnutia, ktoré navrhuje EK, obchádzajú tento princíp," podčiarkol Fico s tým, že sa migranti zároveň nútia k tomu, aby išli do niektorej z krajín únie, ktorú si však dobrovoľne nevyberú.

 

Fico si myslí, že každý štát by mal mať právo ponúknuť alternatívny program napríklad v podobe humanitárnej pomoci či vyslania lekárov do krajín pôvodu utečencov. Problém by mu nerobilo ani vyslanie vojenskej misie, ako to je v prípade Afganistanu. "Hlavne musíme riešiť problém priamo namieste, tam, kde ho vznikol a nie príčiny," dodal.

 

V súvislosti s návrhom EK dal premiér urobiť jeho kompletnú analýzu. Zároveň sa zisťuje, akým spôsobom o ňom bude v júni hlasovať Európska rada, či jednomyseľne alebo kvalifikovanou väčšinou. Avizoval, že SR bude proti tomuto projektu vznášať výhrady, takže, ak to bude možné, tak sa pridá k blokačnej skupine krajín.

 

"Musíme byť maximálne opatrení, aby sme neohrozili Slovensko, ale musíme prejaviť mieru solidarity, avšak na dobrovoľnej báze. Aby sme si sami mohli rozhodnúť, ako pomôžeme. Nepovažujem za správne, aby nám niekto diktoval, že si musíme migrantov zobrať," uzavrel Fico.

 

Komisia navrhuje v prvej fáze relokovať celkovo 40.000 utečencov z Talianska (24.000) a Grécka (16.000) do 23 členských štátov EÚ na základe prerozdeľovacieho kľúča počas nasledujúcich dvoch rokov. Má ísť o žiadateľov o azyl pôvodom zo Sýrie a Eritrey. Týkať sa to nebude Británie, Írska a Dánska, ktoré nie sú v tejto oblasti viazané dohodami s Bruselom.

 

Pre Slovensko je stanovená kvóta 1,96 percenta. To znamená 785 utečencov, z Talianska 471 a z Grécka 314. Členské štáty dostanú 6000 eur na každého relokovaného utečenca, čo v prípade SR predstavuje 4,71 milióna eur.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies