Premiér Samarás: Grécko prevzalo predsedníctvo nádeje

NETKY.SK • 8 Január 2014, 17:30 • 2 min
Premiér Samarás: Grécko prevzalo predsedníctvo nádeje

ATÉNY – V Aténach sa v stredu zišli vrcholní predstavitelia Európskej únie pri príležitosti slávnostného prevzatia rotujúceho predsedníctva únie Gréckom.

slovakia

left justify in out

Na slávnostnom akte sa zúčastňuje prezident EÚ Herman Van Rompuy a celá Európska komisia na čele s jej predsedom Josém Manuelom Barrosom. Polícia posilnila hliadky v Aténach, ktorého centrum uzavrela. Grécke úrady vydali tiež 18-hodinový zákaz všetkých demonštrácií a protestov v centre hlavného mesta. Grécky premiér Antónis Samarás a Barroso prednesú pri príležitosti gréckeho predsedníctva prejav. Samáras ho nazval „predsedníctvom nádeje“. Ceremóniu bojkotuje líder hlavnej opozičnej socialistickej strany Syriza Alexis Tsípras, ktorý kritizuje úsporné opatrenia nariadené EÚ. Tsípras kandiduje na post predsedu Európskej komisie.

Grécko, ktoré sa už niekoľko rokov zmieta v ekonomickej kríze a sociálnych nepokojoch, prevzalo predsedníctvo Rady EÚ 1. januára od Litvy. Prioritou bude fiškálna stabilita s dôrazom na podporu ekonomického rastu a zamestnanosti. Grécko sa tiež bude sústreďovať na boj proti ilegálnej imigrácii a na námorné záležitosti vrátane podmorského získavania zdrojov energie. Počas gréckeho predsedníctva sa 25. mája uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies