Premiér sa zúčastní na poslednom tohtoročnom summite EÚ

NETKY.SK • 16 December 2015, 13:09 • 2 min
Premiér sa zúčastní na poslednom tohtoročnom summite EÚ

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa 17. a 18. decembra zúčastní na poslednom tohtoročnom summite Európskej únie. Účasť slovenskej delegácie na ňom dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Na programe by mala byť problematika migračnej a utečeneckej krízy. V rámci nej lídri členských štátov prediskutujú budovanie hotspotov za účelom identifikácie a registrácie migrantov, ďalej stav implementácie rozhodnutí o relokáciach, ako aj posilnenie ochrany vonkajších hraníc EÚ a spoluprácu s krajinami pôvodu a tranzitu.

Európska rada rovnako zhodnotí opatrenia v boji proti terorizmu. Predpokladá sa diskusia o zefektívnení výmeny spravodajských informácií, o kontrolách na vonkajších hraniciach, ako aj opatreniach na predchádzanie radikalizácie.

 

Prediskutovať by sa malo tiež ďalšie smerovanie hospodárskej a menovej únie, ako aj stratégia prehlbovania vnútorného trhu tovarov a služieb. Očakáva sa i posúdenie pokroku a stanovenie usmernení v dôležitých oblastiach Energetickej únie. Zaradenie tejto problematiky na rokovanie požadovali krajiny Vyšehradskej štvorky, ktoré sú proti rozširovaniu súčasnej kapacity plynovou Nord Stream. Najnovšie sa proti projektu Nord Stream 2 postavil aj taliansky premiér Matteo Renzi. Jeho nesúhlas ešte viac skomplikuje úsilie Európskej únie predĺžiť hospodárske sankcie voči Moskve o ďalších šesť mesiacov.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová očakáva predĺženie sankcií, ktoré únia uvalila v súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny na Ruskú federáciu.

 

Na summite sa budú rovnako preberať požiadavky Veľkej Británie na reformu únie a s tým súvisiace referendum o zotrvaní krajiny v EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona