Premiér sa zúčastní na mimoriadnom summite V4, témou bude migrácia

NETKY.SK • 10 Február 2016, 14:01 • 2 min
Premiér sa zúčastní na mimoriadnom summite V4, témou bude migrácia

KEŽMAROK - Premiér Robert Fico SR sa v pondelok 15. februára zúčastní na mimoriadnom summite Vyšehradskej štvorky. Dnes s tým na svojom výjazdovom rokovaní v Kežmarku súhlasila vláda.

slovakia

left justify in out

Summit, ktorý sa má venovať migračnej kríze, zvolal do Prahy český premiér Bohuslav Sobotka. Česká republika momentálne predsedá vyšehradskému zoskupeniu.

Rokovanie má zosúladiť stanoviská krajín V4 pred nadchádzajúcim summitom EÚ, ktorý sa bude konať 18. až 19. februára v Bruseli.

 

Očakáva sa, že predsedovia vlád SR, ČR, Poľska Beata Szydlová a Maďarska Viktor Orbán sa budú v rámci diskusie venovať implementácii Akčného plánu EÚ – Turecko a posilneniu ochrany vonkajších európskych hraníc. Posúdia tiež možnosti aktívneho príspevku V4 k riešeniu migračnej krízy.

 

Diskusia sa zameria aj na západobalkánsku trasu a krajiny, ktoré by mohli byť v blízkej budúcnosti vystavené najväčšiemu tlaku migrantov. Z tohto dôvodu pozval Sobotka na summit tiež macedónskeho prezidenta Gjorgeho Ivanova a bulharského premiéra Bojka Borisova.

 

Premiéri Vyšehradskej štvorky si zároveň pripomenú 25. výročie založenia spolupráce, pričom prediskutujú jej ďalšie možnosti a perspektívu.

 

Vznik vtedajšej Vyšehradskej trojky sa datuje k 15. februáru 1991, keď sa vo Vyšehrade stretli maďarský premiér József Antall, prezident ČSFR Václav Havel a poľský prezident Lech Walesa. V tomto severomaďarskom mestečku podpísali deklaráciu o úzkej spolupráci troch stredoeurópskych krajín na ceste k európskej integrácii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona