Premiér sa ospravedlnil za zlyhanie úradov po Breivikových útokoch

NETKY.SK • 28 August 2012, 10:56 • 2 min
Premiér sa ospravedlnil za zlyhanie úradov po Breivikových útokoch

Premiér sa ospravedlnil za zlyhanie úradov po Breivikových útokoch - Politika Nórsky premiér Jens Stoltenberg sa dnes ospravedlnil za zlyhanie úradov pri zásahu voči atentátnikovi Andersovi Behringovi Breivikovi. Ospravedlnenie odznelo na úvod osobitného

slovakia

left justify in out

imgNórsky premiér Jens Stoltenberg sa dnes ospravedlnil za zlyhanie úradov pri zásahu voči atentátnikovi Andersovi Behringovi Breivikovi. 
      Ospravedlnenie odznelo na úvod osobitného zasadnutia parlamentu, ktoré malo na programe prerokovanie správy nezávislej expertnej komisie venovanej reakcii nórskych orgánov, predovšetkým polície, na teroristické útoky z 22. júla 2011. 
      "Správa je dôkladná a konkrétna. Vážna a nepríjemná," konštatoval Stoltenberg. 
      Podľa premiéra vyšetrovanie dokázalo zlyhanie nórskych orgánov zodpovedných za riešenie krízových situácií, ktoré bolo "oveľa ďalekosiahlejšie", než pôvodne predpokladal. "Za toto sa ospravedlňujem," vyhlásil po zhrnutí hlavných záverov vyšetrovacej správy. 
      Súčasne oznámil založenie nového krízového centra, ktoré by malo zaistiť lepšiu spoluprácu jednotlivých zložiek a efektívnu výmenu informácií pri mimoriadnych udalostiach.  
      Nezávislá expertná komisia v správe zverejnenej 13. augusta kritizovala políciu za to, že vopred nevynaložila dostatočné úsilie na vystopovanie atentátnika a zabránenie útokom. Rýchlejšia následná reakcia polície mohla podľa komisie skôr zastaviť streľbu na ostrove Utöya, čo by pomohlo zachrániť životy.  
      Breivika minulý týždeň odsúdili za útoky z 22. júla 2011, pri ktorých zahynulo 77 ľudí. Súd uznal atentátnika za príčetného a odsúdil ho na 21 väzenia, čo je v Nórsku maximálny možný trest. Po ich uplynutí však môže súd väzbu opakovane predlžovať vždy o päť rokov, a to až smrti odsúdeného.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona