Premiér s dvomi ministrami odleteli na návštevu Kyjeva

NETKY.SK • 6 Február 2015, 08:32 • 2 min
Premiér s dvomi ministrami odleteli na návštevu Kyjeva

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico dnes odletel na jednodňovú zahraničnú návštevu do Kyjeva. Sprevádzajú ho na nej ministri zahraničných vecí Miroslav Lajčák a hospodárstva Pavol Pavlis.

slovakia

left justify in out

Hlavnými témami diskusií bude najmä hospodárska spolupráca, energetika, doprava, ako aj témy regionálnej a európskej agendy. Počas rokovania s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom sa podpíše doplnenie dvoch medzivládnych zmlúv o hraničných priechodoch na spoločných štátnych hraniciach a o železničnej doprave cez štátnu hranicu.
      

Fica čaká tiež stretnutie s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom a predsedom parlamentu Volodymyrom Grojsmanom. Okrem toho odovzdá formou symbolického šeku humanitárnu pomoc prezidentovi Červeného kríža Ukrajiny Ivanovi Usičenkovi a ministrovi obrany Stepanovi Poltorakovi. Slovenská humanitárna pomoc Kyjevu tento rok zatiaľ dosiahla 670.000 eur.
      

Slovenská delegácia prichádza na Ukrajinu v čase výraznej eskalácie bojov na Donbase. Porošenko v tejto súvislosti vyzval členské štáty NATO k poskytnutiu vojenskej pomoci jeho krajine. Aliancia vo štvrtok (5.2.) dospela k rozhodnutiu, že nebude dodávať Ukrajine zbrane v jej spore s povstalcami, ale nemôže brániť svojim členským krajinám, ak takéto rozhodnutie prijmú. Mnohé štáty, medzi nimi Francúzsko a Nemecko, sú za diplomatické riešenie konfliktu, avšak Litva a Poľsko sú otvorené myšlienke dodávke zbraní.
      

V Kyjeve vo štvrtok rokoval s ukrajinskými predstaviteľmi americký šéf diplomacie John Kerry a mierovú iniciatívu tam odštartovali francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. O možnosti riešenia krízy na východnej Ukrajine budú dnes hovoriť aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona