Premiér Rusnok nešiel na pohreb Mandelu: rozsvietil strom a išiel na futbal

NETKY.SK • 11 December 2013, 09:51 • 2 min
Premiér Rusnok nešiel na pohreb Mandelu: rozsvietil strom a išiel na futbal

PRAHA - So zosnulým prezidentom Nelsonom Mandelom sa do Juhoafrickej republiky (JAR) prišli v utorok rozlúčiť až štyria americkí prezidenti a nechýbal ani generálny tajomník OSN.

slovakia

left justify in out

Vďaka zapnutému mikrofónu sa verejnosť dozvedela, že českému premiérovi Jiřímu Rusnokovi sa na pohreb legendárneho Mandelu nechce ísť a nakoniec ani nešiel. Podvečer preto mohol rozsvietiť vianočný stromček pred Úradom vlády v Prahe a potom odcestovať do Plzne na futbalové stretnutie Ligy majstrov. Uviedol to dnes spravodajský portál iDNES.cz.

"Išlo o akciu pre zamestnancov, o rozsvietenie vianočného stromu a poďakovanie za ich prácu," informovala hovorkyňa českej vlády Jana Jabůrková.

Verejnosť nemala prístup na priestranstvo pred Úradom vlády a médiá mohli fotografovať len z chodníka. Podľa slov hovorkyne išlo o bezpečnostné dôvody. A práve kvôli nim musia médiá svoju účasť nahlásiť vopred. Na otázku, aký bol premiérov nasledujúci utorkový program, potom odpovedali fotografie zo zápasu Ligy majstrov medzi Plzňou a CSKA Moskva. Rusnok si ho vychutnával z čestnej lóže na štadióne v Štruncových sadoch.

Hovorkyňa vlády na otázku webu iDNES.cz dodala, že súčasťou akcie pred Úradom vlády ani v Plzni nebola večera. O nej totiž Rusnok hovoril na zázname z Poslaneckej snemovne, kde zostali zapnuté mikrofóny Českej televízie.

"Ja mám ešte nejaký obed, potom máme večeru. Ja mám obavy, aby som ešte nemusel ísť tam. Vôbec sa mi tam nechce. Vôbec," povedal Rusnok na zázname vedľa sediacemu ministrovi obrany Vlastimilovi Picekovi.

Premiér sa potom za svoje slová ospravedlnil. Do JAR odcestoval bežnou linkou minister zahraničných vecí Jan Kohout, ktorý zastupoval Českú republiku.

Do Johannesburgu na rozlúčku s jedným z najväčších mierotvorcov sveta prileteli desiatky popredných štátnikov. Z USA pricestovali Barack Obama s manželkou, bývalý prezident George W. Bush s manželkou, exprezident Jimmy Carter či bývalá šéfka diplomacie Hillary Clintonová s manželom, exprezidentom Billom Clintonom.

Aký prvý prehovoril na pietnej akcii generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Prítomní boli tiež francúzsky prezident Francois Hollande, britský premiér David Cameron, brazílska prezidenta Dilma Rousseffová. Prejav predniesol aj kubánsky prezident Raúl Castro.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona