Premiér Rusnok nariadil ministrovi, aby vrátil Buriana do čela Národného divadla

NETKY.SK • 2 August 2013, 10:12 • 2 min
Premiér Rusnok nariadil ministrovi, aby vrátil Buriana do čela Národného divadla

PRAHA - Český premiér Jiří Rusnok nariadil dnes ministrovi kultúry, aby vrátil do funkcie šéfa Národného divadla odvolaného Jana Buriana. Oznámil to server Novinky.cz, podľa ktorého malo dôjsť k Burianovmu opätovnému vymenovaniu pravdepodobne ešte dnes.

slovakia

left justify in out

Rusnok tlmočil svoje nariadenie ministrovi Jiřímu Balvínovi na dnešnej rannej schôdzi vlády. Podľa premiéra mal Balvín "trochu romantickú" predstavu, že by sa posty v kultúre mali obsadzovať prostredníctvom otvoreného výberového konania. 

"Kultúrny front toto ale nežiada. Požaduje, aby sa z jeho stredu vybral vždy jeden vopred určený záujemca, najlepšia osoba, a tak to budú mať," povedal Rusnok pre server Aktualne.cz. Podľa premiéra sa Burian vráti do funkcie dnes alebo najneskôr v pondelok.

Balvín odvolal Buriana vo štvrtok, teda v deň keď sa mal ujať funkcie. Vyvolalo to hromadné podávanie výpovedí zo strany hercov i členov vedenia Národného divadla.  

Minister svoje rozhodnutie zdôvodnil argumentom, že na post Národného divadla nebolo vypísané riadne výberové konanie, namiesto toho uchádzača vyberala len "akási komisia". Odvolanie vyvolalo pobúrenie aj na českej politickej scéne, kritizovali ho predstavitelia bývalej koalície i opozície. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies