Premiér Robert Fico zverejnil exkluzívne VIDEO: Takto vyzerá zákulisné rokovanie

NETKY.SK • 14 December 2016, 13:13 • 2 min
Premiér Robert Fico zverejnil exkluzívne VIDEO: Takto vyzerá zákulisné rokovanie

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico má takmer každý deň nabitý program. Na svojom facebookovom profile ukázal, ako vyzerajú rokovania v zákulisí.

slovakia

left justify in out

„Exkluzívny pohľad do mojej kancelárie. Takto vyzerajú rokovania v zákulisí. Tentokrát sme s ministrom práce Jankom Richterom pripravovali sociálne opatrenia na budúci rok,“ napísal Fico k videu, v ktorom chce od ministra práce a sociálnych vecí, aby mu pripravil harmonogram, ako sa bude postupovať v roku 2017.

 

„Chcel som ta poprosiť, keďže sme na sneme mali jasne záväzky na rok 2017, keby si pripravil v čo najkratšom čase harmonogram, ako to celé bude postupovať,“ začal premiér a pokračoval minimálnou mzdou: “Pretože máme tam minimálnu mzdu. Ja chcem, aby sme išli podstatne rýchlejšie s tou minimálnou mzdou. Bolo by dobré, keby sme možno už v roku 2018 hovorili už o nejakej sume, ktorá sa bude veľmi blížiť k tej päťstovke.“

 

Premiér ďalej preberal s ministrom aj zákon o Zamestnanosti, ktorí by prinútil nezamestnaných nájsť si prácu. „Ľudia musia vedieť, že pre nich budú platiť oveľa tvrdšie pravidlá pre nich, ak sa nebudú chcieť zamestnať alebo aktivovať,“ povedal Fico.

 

Ďalšou témou boli starobní dôchodcovia, ktorí však dostanú pridané až v roku 2018. „Dobre vieme, že to nemáme teraz v rozpočte na rok 2017, ale urobíme to tak, aby sme to mali schválené v roku 2017 tak, aby mohol už Peťo Kažimír v roku 2017 do rozpočtu príslušnú sumu. Bude to pomerne veľa peňazí, ale myslím si, že 1.január 2018 by mal byť nejaký cieľ,“ povedal Richterovi premiér.

 

Štvrtou témou bolo opatrovateľstvo. Premiér si myslí, že je pre pacienta dobré, ako ostane doma, a preto chce dať príslušníkovi, ktorý sa o chorého stará, príspevok vo výške minimálnej mzdy.

 

Poslednou témou. Ktorú premiér s ministrom práce preberali bola materská, s ktorou sa ráta už v rozpočte na rok 2017. Premiér chce, aby „každý kto na tú materskú ide vedel, že už bude mať zárobok vo výške čistého príjmu, ktorý mal pred nástupom na materskú.“ Maximálna suma, ktorú poberateľka materskej môže dostať je okolo 1300 eur.

 

Richter si má pripraviť celý harmonogram cez sviatky. „Pripravte sa na to, musí to od januára frčať všetko poriadne,“ povedal Fico.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona