Premiér Robert Fico sa zúčastní mimoriadneho summitu EÚ k migrantom

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 11:47 • 2 min
Premiér Robert Fico sa zúčastní mimoriadneho summitu EÚ k migrantom

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico povedie slovenskú delegáciu na štvrtkovom (23.4.) mimoriadnom summite Európskej únii v Bruseli. Na dnešnom rokovaní to schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Zasadnutie zvolal predseda Európskej rady Donald Tusk ako reakciu na opakované tragické udalosti súvisiace s nelegálnou migráciou z krajín severnej Afriky do Európy cez Stredozemné more. Lídri krajín EÚ by mali prediskutovať opatrenia na okamžité riešenie situácie. Európska komisia v tejto súvislosti predložila desaťbodový plán, ktorý si mali členské štáty preštudovať.

 

Zámerom je predovšetkým definovať spoločné kroky na eliminovanie prevádzačstva a obchodovania s ľuďmi, najmä z oblasti subsaharskej Afriky, zvýšiť úsilie pri pátracích a záchranných operáciách v Stredozemnom mori, vrátane posilnenia činnosti agentúry FRONTEX na južnej hranici EÚ.

 

Kľúčovou súčasťou opatrení je aj spolupráca s tretími krajinami, teda krajinami pôvodu a tranzitu migrantov. Na summite sa preto bude venovať osobitná pozornosť Líbyi, keďže 90 percent nelegálnych utečencov prichádza k európskym brehom práve cez ňu, ale nie sú to Líbyjčania.

 

V noci na nedeľu (19.4.) sa neďaleko líbyjského pobrežia potopila loď s migrantmi, čo si vyžiadalo smrť pravdepodobne až 900 ľudí. Od začiatku tohto roka zahynulo pri rôznych pokusoch o preplávanie Stredozemného mora z Afriky do Európy až 1800 migrantov, čo je 30-násobne viac ako za rovnaké obdobie minulého roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies