Premiér Robert Fico odletel na summit EÚ vo Vallette, témou bude migrácia

NETKY.SK • 2 Február 2017, 15:06 • 2 min
Premiér Robert Fico odletel na summit EÚ vo Vallette, témou bude migrácia

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico odletel dnes na neformálny summit lídrov Európskej únie (EÚ) v maltskej Vallette, ktorý sa uskutoční v piatok 3. februára. Hlavnou témou má byť migrácia. Neformálne zasadnutie nadväzuje na vlaňajší bratislavský summit, ktorým sa začali politické úvahy o budúcnosti EÚ s 27 členskými štátmi.

slovakia

left justify in out

"Lídri EÚ sa budú zaoberať otázkou migrácie a taktiež budú diskutovať o prípravách na nadchádzajúce 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv," informoval tlačový odbor Úradu vlády SR. Ešte pred začiatkom summitu sa v piatok ráno zídu predsedovia vlád krajín V4 na koordinačnom stretnutí. V súčasnosti je predsedníckou krajinou Vyšehradskej skupiny Poľsko.

 

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová koncom januára urgovala konkrétne výsledky v utečeneckej politike EÚ a vyzvala jej členské štáty na vzájomnú solidaritu. Podľa Merkelovej názoru nestačí iba rozprávať, potrebné sú činy. Kancelárka sa netajila s nádejami, ktoré spája s vrcholnou schôdzkou na Malte, kde bude jednou z ústredných tém migračná trasa vedúca zo severoafrického pobrežia, cez Stredozemné more do Talianska.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk poslal pred summitom lídrom list, v ktorom upozornil, že prípadný rozpad Európskej únie by viedol k závislosti európskych krajín od USA, Ruska a Číny. Európa musí preto, ako uviedol, prijať účinné a solídne opatrenia, ktoré zmenia nálady verejnosti a oživia ašpirácie doviesť európsku integráciu na novú úroveň.

 

Európska komisia a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová predstavili v januári príspevok EÚ k lepšiemu riadeniu migrácie a záchrane ľudských životov v Stredozemnom mori. Táto téma bude ústredným bodom diskusií národných lídrov. Komisia zverejnila šesť dodatočných opatrení na posilnenie činnosti EÚ na tejto migračnej trase. Očakáva, že premiéri a prezidenti na summite vo Vallette tieto odporúčania schvália.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies