Premiér Rajoy ponúkol katalánskej vláde rokovania o novele ústavy

NETKY.SK • 12 November 2014, 19:01 • 2 min
Premiér Rajoy ponúkol katalánskej vláde rokovania o novele ústavy

MADRID - Španielsky premiér Mariano Rajoy ponúkol dnes, tri dni po neoficiálnom, a vlastne zakázanom hlasovaní Kataláncov o nezávislosti, rokovania tamojšej regionálnej vláde Artura Masa. Súčasne však dal jasne najavo, že rokovania o ústavných zmenách sa môžu týkať rozšírenia autonómnych práv pre Katalánsko, nie však jeho odčlenenia od Španielska.

slovakia

left justify in out

"Postavím sa proti všetkým reformám ústavy, ktorých cieľom by malo byť narušenie celistvosti Španielska," zdôraznil v Madride Mariano Rajoy a pripomenul, že ústavné zmeny by mali podporiť všetky parlamentné strany.
     

Líder španielskych ľudovcov v premiérskom kresle súčasne formuloval jasne, keď povedal, že ho Artur Mas chce primäť, aby súhlasil so skutočným referendom a odkázal mu: "A ja môžem už teraz povedať, že to nebude možné."
     

Centrálna španielska vláda opakovane podčiarkla, že nedeľňajší plebiscit považuje za bezcenný, neúspešný a ilegálny.
     

Predseda katalánskej regionálnej vlády Artur Mas navrhol v utorok španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi, aby jeho vláda vstúpila do stáleho dialógu o nezávislosti Katalánska a celom rade opatrení zameraných na posilnenie katalánskej ekonomiky.
     

Stalo sa tak po tom, čo sa v nedeľu napriek nesúhlasu centrálnej španielskej vlády uskutočnilo v Katalánsku neoficiálne referendum, do ktorého sa zapojilo 2,25 milióna obyvateľov tohto regiónu. Až 80,7 percenta z nich podporilo návrh na úplnú nezávislosť Katalánska od Španielska.
     

"Zaslal som dnes premiérovi Rajoyovi list. Jeho hlavným cieľom je vyzvať španielsku vládu, aby vytvorila podmienky pre nastolenie permanentného dialógu," vyhlásil Mas pred novinármi a dodal, že vzájomný dialóg by sa mal zamerať na prerokovanie spôsobu, akým by sa v Katalánsku, ktoré tvorí približne pätinu španielskeho hrubého domáceho produktu (HDP), mohlo uskutočniť riadne referendum.  
     

Katalánsky premiér sa súčasne nechal počuť, že ak sa vláda v Madride nebude problémami Katalánska zaoberať, pravdepodobne vyhlási v regióne predčasné voľby - inak naplánované na koniec roka 2016 - a využije ich ako zástupné referendum o nezávislosti.
     

Orgány španielskej prokuratúry začali medzičasom - podľa tamojších médií pod tlakom vlády - s vyšetrovaním katalánskeho premiéra Artura Masa a vicepremiérky Joany Ortegovej, prípadne ďalších členov regionálneho kabinetu kvôli ich účasti na nedeľňajšom hlasovaní napriek zákazu ústavného súdu.
     

Prokurátori konajú nezávisle. "Nedal som im žiadne príkazy," poprel informácie niektorých médií španielsky premiér.
     

Naopak Artur Mas reagoval, že ak by ho prokuratúra obžalovala, predznamená to dramatický obraz Španielska. Súčasne poznamenal, že možno mať námietky voči politickému projektu, avšak to si ešte nevyžaduje neustále oslovovanie súdov a aktivizovanie prokuratúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies