Premiér R. Fico si uctil obete holokaustu

NETKY.SK • 10 September 2012, 06:37 • 2 min
Premiér R. Fico si uctil obete holokaustu

Premiér R. Fico si uctil obete holokaustu - Politika Pri pamätníku obetí genocídy si dnes na Rybnom námestí v Bratislave pripomenuli 10.

slovakia

left justify in out

img

Pri pamätníku obetí genocídy si dnes na Rybnom námestí v Bratislave pripomenuli 10. výročie Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Vence k monumentálnemu pamätníku položil predseda vlády SR Robert Fico, minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič, predstavitelia zastupiteľských zborov a židovských náboženských obcí v SR.
      Po úvodnom privítaní riaditeľom Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavlom Mešťanom premiér pripomenul vo svojom príhovore Pamätný deň holokaustu a rasového násilia, ktorý si tentoraz pripomíname v roku 250. výročia narodenia významného židovského rabína Chatama Sófera, ktorý dlhé roky pôsobil v Bratislave a našiel tu i miesto posledného odpočinku. Ďalej zdôraznil význam spomienky na holokaust, ktorá je však súčasne príležitosťou na výzvy na pokojné spolužitie medzi národmi, národnostnými a etnickými skupinami a v neposlednom rade aj náboženskými spoločenstvami.
      Tento pamätný deň je venovaný obetiam holokaustu a rasového násilia. Parlament ho odobril na 9. september preto, lebo v ten deň v roku 1941 vtedajšia Slovenská republika prijala 290 represívnych paragrafov, takzvaný Židovský kódex, ktorým sa začal proces židovských deportácií. V tento deň si s úctou pripomíname obete holokaustu, ako aj zápas proti všetkým prejavom rasizmu, neznášanlivosti, xenofóbie a akejkoľvek formy útlaku a diskriminácie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona