Premiér R. Fico pozval katolícku cirkev do Rady solidarity a rozvoja

NETKY.SK • 1 Máj 2012, 22:42 • 2 min
Premiér R. Fico pozval katolícku cirkev do Rady solidarity a rozvoja

Premiér R. Fico pozval katolícku cirkev do Rady solidarity a rozvoja - Politika Premiér Róbert Fico sa dnes v Nitre stretol s emeritným biskupom Nitrianskej diecézy Jánom Chryzostomom kardinálom Korcom, aby pozval katolícku cirkev na sociálny dialóg.

slovakia

left justify in out

img

Premiér Róbert Fico sa dnes v Nitre stretol s emeritným biskupom Nitrianskej diecézy Jánom Chryzostomom kardinálom Korcom, aby pozval katolícku cirkev na sociálny dialóg. Fico sa za kardinálom vybral hneď po tom, ako s Nitranmi oslávil sviatok 1. mája, ktorý strana Smer-SD zorganizovala v nitrianskom Mestskom parku na Sihoti.

Premiér pripomenul, že s kardinálom Korcom sa radil už počas obdobia svojej prvej vlády a pokračovať v tom chce aj naďalej. „Považujem kardinála Korca za najvýznamnejšiu osobnosť. Hovorili sme hlavne o význame sociálneho dialógu pri prijímaní vážnych rozhodnutí. Myslím si, že aj katolícka cirkev si plne uvedomuje, čo čaká vládu v najbližšom období, pokiaľ ide o konsolidáciu verejných financií. A my sme využili túto príležitosť na pozvanie katolíckej cirkvi do Rady solidarity a rozvoja. Myslíme si, že taká významná cirkev, ako je katolícka, sem nepochybne patrí. Ja som veľmi rád, že medzi vládou a cirkvou bude taký dobrý dialóg, ako bol v rokoch 2006 až 2010,“ zdôraznil Fico.

Ako doplnil, rušenie štátnych sviatkov, medzi ktorými je aj jeden cirkevný, nebolo témami rozhovoru s kardinálom Korcom ani s nitrianskym biskupom Viliamom Judákom.

„Rušenie sviatkov je téma, z ktorou prišli zamestnávatelia. My sme povedali dobre, poďme o tom hovoriť, ale len za podmienky, že bude dohoda všetkých sociálnych partnerov. Takto je to presne aj naformulované v Programovom vyhlásení vlády. Ak sa na tom dohodnú zamestnávatelia s odborármi a ďalšími predstaviteľmi sociálneho dialógu, môžeme o tom hovoriť. Toto je téma, ktorá prišla z iného prostredia, nie z nášho. Ja som nechcel zaťažovať tento rozhovor, ktorý je veľmi dôležitý z hľadiska účasti katolíckej cirkvi ako najvýznamnejšej cirkvi na Slovensku na dialógu, ktorý bude dnes viac ako inokedy potrebný,“ dodal Fico.

Kardinál Korec potvrdil, že si cirkev uvedomuje zložitosť súčasnej situácie. Aj preto veriacich vyzval, aby sa modlili za ľudí, ktorí spravujú veci verejné, a všetkých Slovákov, aby sa viac zomkli a prejavovali národné uvedomenie. „Ja som len naznačoval, že sú obdobia aj v dejinách slovenského národa, že sa žiada, aby sa prebudila taká národná hrdosť. Napríklad, aby ľudia nekupovali zahraničné tovary a neubíjali našu výrobu. Načo máme kupovať ovocie napríklad z Čile, zeleninu zo zahraničia len preto, že je o pár centov lacnejšia? Lebo potom darmo budeme lamentovať, že máme nezamestnaných ľudí. Peniaze budú utekať do cudzina a my budeme živoriť,“ varoval Kardinál Korec.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies