Premiér Putin čelí pred súdom obvineniu z urážky na cti

NETKY.SK • 14 Február 2011, 12:34 • 2 min
Premiér Putin čelí pred súdom obvineniu z urážky na cti

Premiér Putin čelí pred súdom obvineniu z urážky na cti

slovakia

left justify in out

img

Pred moskovským súdom sa dnes začalo pojednávanie v prípade premiéra Vladimira Putina, ktorý čelí obvineniam z verejného očiernenia svojich politických oponentov.
      Pozorovatelia považujú občianske súdne konanie voči Putinovi za nezvyčajný krok vzhľadom na tradičnú lojalitu ruského súdnictva voči Kremľu. Podľa niektorých môže ísť o premyslený krok s cieľom vylepšiť oslabenú reputáciu súdnictva.
      Putin v decembrovom televíznom programe obvinil trojicu svojich politických oponentov, že v 90. rokoch spreneverili zo štátnej pokladnice miliardy rubľov. Bývalý vicepremiér Boris Nemcov, niekdajší viceminister energetiky Vladimir Milov a bývalý nezávislý poslanec Vladimir Ryžkov sa podľa Putina chcú opäť dostať k moci, lebo medzičasom vyšli na mizinu a potrebujú si znovu naplniť vrecká.
      Nemcov, v súčasnosti najprominentnejší ruský opozičný aktivista, víťazstvo v prebiehajúcom procese neočakáva. Za úspech označil už len samotný fakt, že súd vôbec prijal a rieši žalobu voči Putinovi.
      Premiéra na dnešnom pojednávaní pred okresným súdom zastupoval právny zástupca. Navrhovatelia žiadajú, aby Putin svoje vyjadrenia odvolal a zaplatil im odškodné milión rubľov (25.196 eur).
      Podľa niektorých analytikov by premiér mohol využiť celú kauzu na diskreditáciu trojice žalujúcich, ak by jeho právnici naozaj dokázali - ako tvrdia - predložiť dostatočné usvedčujúce materiály.  

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies