Premiér predkladá novelu: Poslanci budú mať obmedzené svoje príjmy!

NETKY.SK • 5 November 2014, 06:29 • 2 min
Premiér predkladá novelu: Poslanci budú mať obmedzené svoje príjmy!

BRATISLAVA – Súčasne platná právna úprava umožňuje poslancom Národnej rady (NR) SR vykonávať viaceré verejné funkcie, za výkon ktorých dostávajú z verejných prostriedkov pravidelný príjem.

slovakia

left justify in out

Premiér Robert Fico predkladá na dnešné rokovanie vlády novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktorá to obmedzí. Ako ozrejmil, dôvodom je dlhodobá nespokojnosť a kritika zo strany verejnosti s týmto stavom.
      

Poslanci parlamentu, ktorí sú zároveň starostami, primátormi, či predsedami samosprávneho kraja, budú dostávať v plnej výške len plat poslanca. Za výkon každej ďalšej funkcie plat najviac v sume minimálnej mzdy. Táto zmena má platiť od najbližších parlamentných volieb, ktoré budú na jar 2016. Na program 131. schôdze sa dostala aj novela zákona o petičnom práve, ktorú predkladá vedúci Úradu vlády SR Igor Federič. Cieľom je zakotviť do zákona takzvané elektronické petície. Úrad vlády pôvodne prišiel s myšlienkou, aby sa takéto petície realizovali výhradne cez Ústredný portál verejnej správy a boli viazané na zaručený elektronický podpis. S tým nesúhlasili viacerí predstavitelia tretieho sektora. Domnievali sa, že ide o ďalší pokus obmedziť možnosť podpisovať petície na internete. Úrad vlády napokon ustúpil. Petície tak bude možné aj v budúcnosti organizovať cez rôzne internetové portály.
      

Slovensko plánuje odoberať ruskú ropu minimálne do konca roku 2029, a to v množstve do 6 miliónov ton ročne pre svoju vnútornú spotrebu a rovnaký objem pre tranzit cez SR do tretích krajín. Vyplýva to z návrhu dohody medzi vládou SR a vládou Ruskej federácie o spolupráci v oblasti dlhodobých dodávok a tranzitu ruskej ropy z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorú by mal dnes prerokovať kabinet.
      

Rezort hospodárstva predloží ministrom aj návrh Energetickej politiky SR, ktorý definuje ciele a priority energetického sektora do roku 2035 s výhľadom do roku 2050. Podľa dokumentu sa na Slovensku nepočíta s výstavbou veľkých paroplynových elektrární. Dôvodom je ochrana ovzdušia pri preferovaní bezuhlíkovej výroby v jadrových elektrárňach a z obnoviteľných zdrojov energie, ako aj ich nehospodárna prevádzka pri súčasných cenách zemného plynu a elektriny.
      

Nahradenie papierovej komunikácie elektronickou, zníženie byrokracie či zvýšená transparentnosť a otvorenosť procesov. Aj to má priniesť nový systém riadenia európskych štrukturálnych a investičných fondov na programové obdobie 2014 až 2020, ktorý na svojom dnešnom zasadnutí prerokuje vláda. "Domnievame sa, že elektronizáciou úkonov, ktoré teraz prebiehajú výlučne papierovou formou, máme potenciál nielen radikálne znížiť byrokraciu fondov, ale tiež rapídne celý systém zefektívniť a urýchliť," uviedla pre TASR hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície Silvia Belešová s tým, že elektronická komunikácia zaistí aj lepšiu kontrolovateľnosť úkonov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies