Premiér Ponta vyzval prezidenta Basesca na rezignáciu

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 17:50 • 2 min
Premiér Ponta vyzval prezidenta Basesca na rezignáciu

BUKUREŠŤ - Rumunský premiér Victor Ponta vyzval dnes prezidenta krajiny Traiana Basesca na demisiu. Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, čo sa v stredu večer objavili kompromitujúce video- a audiozáznamy s prezidentovým bratom Mirceom.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho názoru by prezident ktorejkoľvek európskej krajiny musel v podobnej situácii odstúpiť. Prezident by v danej chvíli mal priniesť osobnú obeť v záujme ochrany prestíže a nezávislosti justície. Je to mimoriadne dôležitý test pre skutočnú nezávislosť rumunskej justície, vyplynulo zo stanoviska predsedu rumunskej vlády.
     

Z inkriminovaných materiálov zrejme vyplýva, že Mircea Basescu prijal značné sumy, aby pomohol jednému z najobávanejších kriminálnikov krajiny na slobodu. Ide o Sanda Anghela, známeho šéfa mafiánskeho klanu, ktorý si od mája 2014 odpykáva viacročný trest väzenia za útok nožom na svojho synovca spred troch rokov.
     

Záznamy podľa správ preukazujú, že rodinní príslušníci uväzneného zaplatili Mirceovi Basescuovi za ovplyvnenie sudcov v danom procese vysokú sumu, hovorí sa o 250.000, respektíve 300.000 eurách. Prezidentov brat dokonca prisľúbil, že bude o kauze hovoriť s hlavou štátu, a ubezpečil, že Traian Basescu je o prípade už informovaný.
     

Na druhej strane však naznačil, že s prezidentom to vôbec nejde a že v tejto súvislosti sa nemôžu obaja objaviť na verejnosti.
     

Traian Basescu dnes k veci povedal, že s bratom nikdy nehovoril o možnom ovplyvnení súdneho procesu so Sandom Anghelom a že ani za brata nemieni intervenovať u žiadnej štátnej inštitúcie. "Nestanem sa advokátom svojho brata," cituje jeho slová tlačová agentúra APA s tým, že rumunský prezident vyčítal súrodencovi pohyb v podobnom prostredí.
     

Mircea Basescu v dnes zverejnenom vyhlásení uviedol, že spájanie hlavy štátu s prípadom nemá žiadny opodstatnený základ. Priznal, že s hlavou štátu hovoril a že prezident bol veľmi nahnevaný. Súčasne odmietol všetky obvinenia a zdôraznil, že najvyšší rumunský predstaviteľ nemá nič spoločné s jeho vzťahom k rodine Anghelovcov.
     

Podľa jeho slov sú výroky v záznamoch vytrhnuté z kontextu, on osobne nikdy nepožadoval a neprijal žiadny úplatok. Rodine Anghelovcov radil, aby dôverovali justícii a nikoho nepodplácali.
     

Iba v minulom týždni podal prezidentov brat žalobu na dvoch členov spomínaného klanu pre vydieranie. O niekoľko dní neskôr podal syn uväzneného kriminálnika Florin Anghel žalobu na Mirceu Basesca za nekalé ovplyvňovanie, podvod a zavádzanie úradov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies